Gomilanje sala na butinama može da vas "zaštiti" od ove opake bolesti

Novo istraživanje otkriva korelaciju između visokog krvnog pritiska i debelih butina

  • 1
Dijeta srce srcani udar Foto: Shutterstock

Visok krvni pritisak je s razlogom dobio neslavnu titulu "tihog ubice", zbog odsustva simptoma koji ukazuju na probleme. Iako je merenje pritiska omogućeno u skoro svakoj apoteci, često probleme sa visokim pritiskom primetimo kasno.

Visok krvni pritisak znači da je sila pritiska na zidove arterija stalno prevelika. Zidovi vaše arterije reaguju sužavanjem i očvršćavanjem, ograničavajući količinu krvi koja protiče kroz njih. To predstavlja ozbiljan zdravstveni rizik jer vaše arterije dovode krv u vitalne organe kao što je srce. Ako vaše srce mora više da radi na pumpanju krvi oko tela, na kraju može da izazove srčani udar.

A zbog odsustva simptoma jedini način na koji možemo da saznamo za probleme jeste merenje krvnog pritiska.

Prema novom istraživanju Američkog udruženja srca, vaše noge mogu biti pokazatelj problema.

Ključno otkriće istraživanja je da su odrasle osobe s debljim nogama - što znači da imaju veći procenat ukupnog masnog tkiva u nogama - imaju manji rizik od visokog pristiska.

Visok krvni pritisak Foto: Pixabay

Kako su istraživači došli do ovog zaključka?

Naučnici su ispitali stopu tri vrste visokog krvnog pritiska i uporedili sa količinom masnog tkiva u butinama. U istraživanju je učestvovalo 6.000 odraslih osoba. Prosečna starost učesnika bila je 37 godina, gotovo polovina bile su žene, a 24 procenta imalo je visok krvni pritisak.

Specijalnim rentgenskim snimcima izmereno je masno tkivo u nogama i ove mere su upoređene sa ukupnim masnim tkivom tela.

Istraživački tim je klasifikovao učesnike kao da imaju ili visok ili nizak procenat masti u nogama, sa visokim sadržajem masti definisanim kao 34 odso ili više za muškarce, i 39 odsto ili više za žene.

Učesnici sa većim procentom masti u nogama imali su manju verovatnoću da razviju sve vrste visokog krvnog pritiska od onih sa nižim nivoom masti.

Analiza je otkrila da je u poređenju sa onima sa nižim procentom masti u nogama, kod učesnika sa većim procentom masti u nogama 61 posto manja verovatnoća da imaju tip visokog krvnog pritiska gde su oba broja povišena.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA