• 1

I slučajna ogrebotina može da bude kobna po život: Ako imate liniju kraj vene, pravac kod lekara!

, Telegraf

Iako izgleda bezopasno, ogrebotina u nekim slučajevima može da dovede do sepse

  • 1
Deca, igra, park

Foto: Pixabay

Jedna mama podelila je fotografiju na kojoj je pokazala kako se ogrebotina njenog sina inficirala, a „crvena linija“ je bila jedini znak da je počela da se razvija sepsa, koja je opasna po život. 

U objavi podeljenoj na na Instagram nalogu @tiniheartseducation, anonimna mama otkrila je kako je njen sin pao dok je bio u zoološkom vrtu.

- Prilično se udario, ali kad smo se vratili kući, očistila sam mu ogrebotinu na ruci. Pozvala sam ga u školu kako bih proverila da je oprao ruke i trudila sam se da rana bude čista - napisala je mama.

U danima koji su usledili rekla je da je, iako se rana nije širila, primetila pojavu crvene linije na koži.

- Juče mi je na putu do plaže pokazao ruku. Uplašila sam se, jer sam primetila kako mu izbija crvena linija uz venu. Zatim sam mu proverila lakat - objašnjava mama.

Ogrebotina

Foto: Printskrin Instagram/ tinyheartseducation

Posle nekoliko sati, odlučila je da sina odvede na lekarski pregled. Kaže da se osećala pomalo glupo, ali kada je lekar video ranu i manifestaciju na koži pohvalio ju je što je reagovala i došla u bolnicu.

Ispostavilo se da se stanje iskomplikovalo. Dijagnostikovano je zapaljenje limfnih sudova (limfangitis), koje je počelo da prerasta u sepsu, ali srećom antibiotici  su delovali i dečak je sada dobro.

Mama je rekla da je znala da nešto nije u redu, jer se to dogodilo sinu njenih prijatelja pre dve godine i podstakla je druge roditelje da budu svesni da čak i najmanja ogrebotina može da bude opasna, te je ključno pratiti ranu da ne dođe do infekcije.

Krv

Foto: Pixabay

- Ako primetite ovu crvenu liniju koja izbija uz samu venu, odmah odvedite svoje dete kod lekara. Nadam se da bi moja objava mogla nekome da pomogne - napisala je.

Limfangitis nastaje kada dođe do zapaljenja u limfnom sistemu. Ako se brzo ne leči, može se razviti u sepsu ili trovanje krvi, što može biti fatalno.

Znaci sepse kod dece uključuju ubrzano disanje ili ubrzan rad srca, bledu kožu, mrlju, osip, smanjeno mokrenje i pospanost ili zbunjenost.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • cici

    Ciscenje mermerne nadgrobe ploce je mene samu moglo odvesti u smrt,ovo zaista nije sala.Imala sam malu ogrebotinu na kaziprsti koja se pretvorila u dramu!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima