≫ 

Ovu stvar u kući nikada ne čistite, a zbog toga možete da se razbolite

Zagađenje vazduha u zatvorenom prostoru može da izazove glavobolju, umor, vrtoglavicu i iritaciju nosa, očiju i grla

  • 0
Dnevna soba, koronavirus Foto: Pixabay

S obzirom da se Covid-19 i dalje širi svetom većina ljudi mnogo više pažnje obraća na svoje zdravlje, od higijene ruku do nošenja maske u javnosti. Međutim, u mnogim slučajevima stvari koje se nalaze u vašem domu takođe mogu da naruše vaše zdravstveno stanje.

U stvari, jedna jedina stvar koju zanemarujete da redovno čistite može biti krivac za neke ozbiljne zdravstvene probleme, uključujući i korona virus: HVAC filteri.

U unutrašnjim filtrima za vazduh se mogu naći mnoge vrste štetnih bakterija i gljivica - patogeni koji se mogu priširiti u vašoj kući ako se filteri ne čiste često.

Uz to, često citirana studija o bolesti Covid-19, koju su objavili Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) otkrila je da su se u jednom klimatizovanom restoran u Guangdžou u Kini zarazile korona virusom tri porodice zbog „protoka vazduha iz klima uređaja“.

U drugoj studiji, koja još uvek nije prošla naučni pregled, istraživači u Oregonu sakupili su uzorke iz HVAC sistema iz bolnice i pronašli genetski materijal SARS-CoV-2 virusa koji uzrokuje bolest Covid-19.

Klima Foto: Pixabay

Njihova otkrića pokazuju da je moguće da se korona virus prenosi putem HVAC sistema, posebno onih koji se neredovno čiste.

Ako stavimo korona virus po strani, sami po sebi, prljavi HVAC filtri predstavljaju ozbiljan zdravstveni rizik. U studiji objavljenoj 2014. godine u medicinskom časopisu "Micobiology" istraživači su otkrili devet vrsta gljivica na visokoefikasnim filterima za prećišćavanje vazduha (HEPA), napominjući da je poznato da su mnoge od ovih gljivica podsticale alergije.

Agencija za zaštitu životne sredine (EPA) objašnjava da zagađenje vazduha u zatvorenom prostoru , poput širenja alergena, može, između ostalih efekata, da izazove glavobolju, umor, vrtoglavicu i iritaciju nosa, očiju i grla.

korona virus Foto. Pixabay.com

- Kada se HVAC sistemi loše održavaju ili zanemaruju, alergeni se nastanjuju i dugo zadržavaju u sistemu za izduvavanje, tj. cevima. U stvari, ako živite u zgradi, ukoliko ne čistite sistem kanala i cevi možete naštetiti i komšijama. - objašnjava Natali Baret, kontrolor kvaliteta usluga u kompaniji Nifty Duct Cleaning.

Ako želite da se potrudite da sačuvate zdravlje sebe (i svojih komšija), ne samo da treba redovno da čistite, već i zamenjujete filtere.

- HVAC i filtere za peć treba menjati na svaka tri meseca  - kaže Bejli Karson iz Handi kompanije za profesionalno čišćenje.

Ona preporučuje zamenu filtera početkom zime, a zatim ponovo tri meseca kasnije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA