Prehlada kao zaštita? Naučnici na pragu velikog otkrića koje može da pomogne protiv korone

Protein koji naše telo proizvodi može da odloži ili čak spreči infekciju virusom kovid 19

  • 3
Prehlada, Grip, Bolest, Glavobolja, mamurluk, Pacijent, Bolovi, Mučnina, Povraćanje Foto: Shutterstock

Stručnjaci sa Univerziteta Jejl u Sjedinjenim Američkim Državama otkrili su da napad rinovirusa, najčešćeg uzročnika prehlade, pokreće antivirusnu odbranu organizma, pripremajući imuni sistem za eliminisanje napada ostalih virusa.

To bi mogla da bude ohrabrujuća vest u borbi protiv korone, pod uslovom da naučnici dokažu da infekcija rinovirusom može da na posredan način zaustavi atak kovida 19 na ljudski organizam.

U toj borbi “ključni igrač” bio bi interferon, protein koje naše telo proizvodi u borbi protiv rinovirusa.

Ranijih godina naučnici nisu bili sigurni da li će interferon proizveden kao odgovor na jedan virus prepoznati neki drugi virus. Međutim, istraživanje naučnika sa Jejla pokazalo je da je izloženost rinovirusu stvorila imuni odgovor i protiv virusa gripa. To bi, nadaju se,  moglo da sugeriše da bi interferon mogao da štiti naš organizam i od drugih virusa, pa i od korone.

Naučnici sada ispituju da li virus koji izaziva prehladu može da obezbedi zaštitu od kovida 19 ili da makar odloži infekciju virusom koji je čitav svet "bacio pod noge".

Kako nas interferon štiti

Dr Elen Hokman sa Medicinskog fakulteta na Jejlu kaže da odbrana interferona deluje samo na početku infekcije rinovirusom, pa se može koristiti kao način privremene zaštite ljudi koji su u visokom riziku.

- Virus prehlade pokreće normalnu antivirusnu odbranu ovih ćelija koje čine sluznicu disajnih puteva. To u osnovi uključuje sve viruse koji dospevaju u naše telo udisanjem - tvrdi dr Hokman.

Prema njenim rečima, imunitet zasnovan na interferonu traje oko sedam do 14 dana, ali ne može zauvek da spreči potencijalnu infekciju drugim vrstama virusa.

foto Pixabay foto Pixabay

Ipak, dr Hokman je optimista u pogledu interferona kao reakcije organizma na infekciju rinovirusom:

- Rinovirusi mogu da odlože infekciju drugim virusima. Tek nam preostaje da utvrdimo da li bi interferon kao reakcija organizma na infekciju rinovirusom mogao da spreči infekciju kovidom 19 ili da je makar odloži.

Interferon se već koristi u okviru antivirusnih tretmana za druge bolesti, a ispitivanja koja se bave njihovim dejstvom u borbi protiv kovida 19 pokazuju da bi, ako se daju na početku infekcije, možda mogli bi da budu od koristi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA