≫ 

Gotova prva faza ispitivanja kineske vakcine: Evo koje nus-pojave su ispoljili neki ljudi

Naučnici su više nego zadovoljni

  • 4
vakcinacija korona virus foto: pixabay.com

Prva faza kliničkih ispitivanja kineske eksperimentalne vakcine protiv korona virusa, koju je razvio Insitut za medicinsku biologiju pri Kineskoj akademiji medicinskih nauka, potvrdila je njenu bezbednost, preneo je Rojters.

Prvom fazom kliničkih ispitivanja kineske eksperimentalne vakcine bio je obuhvaćen 191 dobrovoljac, starosti između 18 i 59 godina.

Ozbiljniji neželjeni efekti nisu zabeleženi, kako su autori istraživanja naveli u studiji koja je objavljena na sajtu "medRxiv", pre recenzije.

Najčešće neželjene reakcije koje su dobrovoljci prijavili jesu blagi bol i blag umor, kao i crvenilo, svrab i otok na mestu ubrizgavanja vakcine.

Vakcina je pokrenula imunuloški odgovor dobrovoljaca obuhvaćenim ispitivanjem, a autori u studiji navode da svi podaci iz ove faze pokazuju da je vakcina bezbedna i efikasna i da treba nastaviti sa njenim daljim testiranjem.

U Kini je do sada vakcinisano nekoliko stotina hiljada radnika iz oblasti nužnih delatnosti, kao i pripadnici grupa koje se smatraju visoko rizičnim u pogledu obolevanja od kovid-19, iako klinička ispitivanja još uvek nisu završena, što je izazvalo zabrinutost među ekspertima.

Kina u ovom trenutku ima najmanje četiri eksperimentalne vakcine koje se nalaze u finalnoj fazi kliničkih ispitivanja.

Pre poslednjim podacima, u Kini je od početka pandemije korona virusom zaraženo 85.482 ljudi, dok je od posledica kovid-19 do sada preminulo 4.634 pacijenata.

Video: Ovako izgleda proizvodnja vakcine protiv korone

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sale71

    7. oktobar 2020 | 10:16

    Prvo neka se informišu koliko ljudi želi da primi vakcinu i neka toliko naruče,da ne bi bilo revolucije u slučaju....

  • Petar

    7. oktobar 2020 | 13:21

    181 dobrovoljac ispitan u istrazivanju?Pa puno je to ispitanih za sve koliko nas ima u svetu.Smanjite broj ispitanih (Trampov metod.manje testiraj i odma manje obolelih)bar za pola

  • Zeljko

    7. oktobar 2020 | 10:26

    Ijaaaaoooo, jedva cekam da je primim.....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA