• 7

Test na korona virus koji možete uraditi i kod kuće: Ovo su prva dva mirisa koja nećete osetiti

, Telegraf

Indijski naučnici otkrili koje mirise prvo nećemo moći da raspoznamo

  • 7
koronavirus korona virus

foto: pixabay.com

I vrapci na grani do sada znaju koji su osnovni simptomi korona virusa - suv kašalj, iscrpljenost, temperatura, a ponajviše gubitak čula mirisa i ukusa.

Anosomija, odnosno gubitak mirisa i ukusa je najpouzdaniji simptom koji signalizira da ste zaraženi kovidom, a nedavno istraživanje indijskih naučnika iz Nacionalnog agroprehrambenog biotehnološkog instituta "Mohali" i Instituta za medicinsko obrazovanje "Čandigarh" otkrivaju i koji su to mirisi koje prvo nećemo osetiti.

Naime, naučnici su razvili test mirisa koristeći pet različitih nota koji su najviše prisutne u indijskim domaćinstvima i koje se najlakše prepoznaju.

To su beli luk, kardomom, komorač, kokosovo ulje i nana.

Studija koja je obuhvatila 49 asimptomatskih ispitanika i 35 potpuno zdravih osoba imala je za cilj da dokaže kojim redosledom se menjalo čulo mirisa.

Rezultati su pokazali da oni koji su kovid pozitivni zaista gube čulo mirisa, ali ne u potpunosti. Samo 4,1 odsto njih nije uspelo da prepozna nijedan od pet mirisa u testu, 38,8 odsto nije moglo da identifikuje bar jedan od mirisa, dok 16 nije moglo da prepozna dva mirisa.

Zdravi ispitanici su, naravno, prepoznavali sve mirise.

Ipak, oni koji su zaraženi nisu mogli da osete dva mirisa - kokosovo ulje i nanu.

Naučnici se sada nadaju da će upravo test sa ova dva mirisa biti najbrži način da se proceni da li neko boluje od korona virusa, ali su neophodna dalja istraživanja.

Ipak, u slučaju nužde ovaj test možete preventivno sprovoditi kod kuće.

Video: Robot u laboratoriji u Batajnici obrađuje 94 uzoraka za 45 minuta, i menja ljudske ruke

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Alex

    Dobro je da miris čevapa mogu da osetim i kad sam zaražen, bez toga ne bi mogao da živim

  • Ivana

    Imala sam koronu u aprilu. Prvi simptom je bio prestanak cula mirisa, ostalo isto blazi simptomi, kasalj, temp 37,5.sve je brzo proslo. Ali miris i dalje ne osecam

  • Vuk1989

    Pustiš tihomira i čekaš reakciju ukućana, nema boljeg testa. E jedino baba nije odmah obratila pažnju iako je mahnula rukom i rekla "pi", ostali su širom otvorili prozore i gledali u mene a to je bio trenutak da pokažem sav svoj glumački potencijal. Rekoh "pu". Jedino baba nije legla na rudu. Ne voli me i to mi je rekla. Pre 20 godina.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima