Zašto su maske trenutno i jače oružje od vakcine i kako će nam pomoći u borbi sa sezonskim gripom?

Odgovara dr Darija Kisić Tepavčević

  • 1
Darija Kisić Tepavčević korona virus foto: pixabay.com; Tanjug/Saša Radovanović

Epidemiolog dr Darija Kisić Tepavčević govorila je danas na konferenciji za štampu Kriznog štaba kada bismo mogli da očekujemo vakcinu protiv korona virusa.

- Svi pratimo, sve oči stručne i naučne javnosti su uprte u proizvodnju vakcine, ali opšte preventivne mere i te kako daju efekta. Da, mi se nadamo što bržem dolasku vakcine koja je pre svega bezbedna i efikasna, ali to ne treba da nam bude prioritet - to je nešto što će biti najmoćnije oružje u potpunoj eliminaciji virusa. Ipak, ne mislimo da su ove maske i mere zaštite nešto što tek tako primenjujemo. Maske su efikasna mera zaštite koja spasava živote.

Dr Kisić je upozorila da nam uskoro kreće i sezona respiratornih virusa sličnih gripu, pa i sam grip, ali da se ova godina upravo zbog preventivnih mera razlikuje od drugih.

- Preventivne mere za korona virus su zajedničke i za grip. Na primer, epidemija gripa na Južnoj hemisferi bila je najblaža u ovom veku, tako da su mere višestruko korisne - zaključila je.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA