≫ 

Pored vitamina C i D, postoje još 2 važne hranljive materije koje obično zanemarujemo

Imaju neprocenjivi značaj za imunitet

  • 1
Suplementi Foto: Pixabay

Ako želite da ojačate imunitet i smanjite rizik od bolesti, najbolje rešenje je hrana bogata hranjivim sastojcima, vitaminima i mineralima.

Ishrana bogata vitaminima i mineralima je neophodna za sprečavanje rizika od infekcije.

Vitamini deluju kao prirodne ubice virusa u vašem telu, a antioksidativne prednosti u njima smanjuju upale, podstiču metabolizam i podržavaju zdravo funkcionisanje sistema.

Zbog toga je važno da svoj unos prilagodite ishrani ili, ako je potrebno, pametno dopunite.

Ova 4 hranljiva sastojka treba da dodate u ishranu da biste smanjili rizik od obolevanja: 

Vitamin C

Mnogi stručnjaci tokom pandemije podsećali su ljude na zdravstvene prednosti hrane koja je bogata vitaminom C. Vitamin C se smatra snažnim antioksidansom koji neutrališe nestabilna jedinjenja u vašem telu (slobodni radikali) koja uzrokuju oštećenja u ćelijama.

vitamin c, suplement Foto: Pixabay.com

Pored toga, hranljiva materija je potrebna zbog nekoliko biohemijskih procesa, od kojih mnogi pomažu u jačanju imunološkog zdravlja.

Preporučivo je da svaka osoba konzumira 90 mg vitamina C dnevno.   Uobičajeni izvori vitamina C su limun, pomorandže i paprika.

Vitamin D

D vitamin je rastvorljiv u mastima i neophodan je za pravilno funkcionisanje imunološkog sistema. Snažan imunološki sistem štiti nas od stranih i domaćih patogena koji uzrokuju bolesti.

Vitamin D ima antiinflamatorna i imunoregulatorna svojstva, što je presudno za aktiviranje odbrane imunog sistema u telu. Nizak nivo ovog vitamina često je povezan sa infekcijom, bolestima i poremećajima povezanim sa imunitetom.

Suplementi Foto: Pixabay

Preporučena dnevna doza vitamina D je 600 međunarodnih jedinica (IU) za ljude između 1 i 70 godina i 800 IU za ljude starije od 70 godina. Namirnice bogate vitaminom D su morska riba, mleko, puter.

​Vitamin E

Vitamin E je antioksidans rastvorljiv u mastima, prisutan je u telu i važan je za normalno funkcionisanje imunih ćelija.

Pored toga što povećava otpornost imunog sistema, vitamin E je takođe koristan u sprečavanju rasta ćelija karcinoma u telu.

Dnevni unos vitamina E za muškarce i žene starije od 14 godina je 15 mg. Neki uobičajeni izvori vitamina E su seme suncokreta, bademi, kikiriki i drugi.

Cink

O cinku se manje govori kao o hranljivoj materiji, ali uloga koju on ima u održavanju zdravlja i kondicije je neprocenjiva.

cink suplementi ishrani foto: pixabay.com

Hranljiva materija aktivira oko 300 enzima u našem telu, što pomaže u jačanju imunološkog sistema, pospešuje podelu ćelija, rast ćelija, zarastanje rana i sintezu proteina i DNK. Unos cinka takođe pomaže da se smanji trajanje prehlade.

Prema američkom Nacionalnom institutu za zdravlje, muškarci treba da unose 11 mg cinka dnevno, a žene 8 mg cinka. Neki uobičajeni izvori cinka su meso, školjke, piletina, mahunarke, indijski orah, pečurke, seme bundeve i drugi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA