≫ 

Možemo li dobiti korona virus ako pasivno udišemo duvanski dim zaražene osobe?

Misterija konačno rešena

  • 4
korona virus pušenje foto: pixabay.com

Do sada smo već naučili da je primarni način širenja korona virusa SARS-CoV-2 prisan kontakt sa zaraženom osobom, odnosno kada se nalazite u blizini osobe koja izbacuje respiratorne kapljice tokom kijanja, kašljanja, pa čak i govora.

Ali, šta ako ste dovoljno blizu da osetite nečiji dim cigarete, odnosno prođete kroz oblak dima zaražene osobe na putu do prodavnice, na primer? Da li vas to izlaže korona virusa u slučaju da je pušač zaražen?

Postoji malo dokaza koji ukazuju na to da sam dim može da nosi korona virus, ali istraživači i lekari kažu da puko osećanje mirisa nečije cigarete treba da bude znak upozorenja da udišete vazduh koji je bio u tuđim plućima.

Vilijam Ristenpart, profesor hemijskog inženjerstva sa Univerziteta Kalifornija koji istražuje na koji način se prenose patogeni rekao je za "Vašington post" da je malo verovatno da same čestice dima nose virus koji bi mogao da zarazi druge ljude. To je delimično i zbog toga što bi toplota iz cigarete verovatno ubila virus, ali i zato što "veliki deo čestica dima ulazi u pluća i tu i ostaju".

Međutim, postji razlog za zabrinutost ako udahnete dašak nečijeg dima, pa i respiratornih čestica koje dolaze sa njim.

- Ako osetite nečiji dim cigarete to znači da udišete vazduh koji je bio u plućima te osobe. To znači da biste takođe mogli da udahnete respiratorne čestice prepune virusa koje se sastoje od respiratorne sluznice, a ne od pepela - ističe on.

cigareta pušenje muškarac usamljen Foto: Pixabay

Inače, grupa istaknutih naučnika još u julu je ukazala na prekomerno širenje korona virusa kada zaražena osoba nehotice virus širi vazduhom, a on ostaje u aerosolu suspendovan dva sata.

To ima implikacije ne samo što se tiče duvanskog dima, već i opasnosti boravka u zatvorenim prostorijama zbog čega treba da se razmišlja kako modifikovati unutrašnje ventilacione sisteme kako bismo filtrirali ili ubili virus.

S druge strane, pušači su identifikovani kao veće klicinoše budući da su u stanju da izdišu dim snažnije, ali i češće skidaju maske kako bi konzumirali cigarete.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Drasko

    8. oktobar 2020 | 14:23

    Jel imate vi jos o cemu da pisete sem da zastrasujete ovaj narod ? Koja bre korona vise pa godinu dana sa po bezbroj naslova stresirate ovaj jadni narod dok ljudi umiru zbog korone a ne od korone iz straha medicinskih radnika sto se plase da im ukazu pomoc onakvu kakvu treba.

  • Why

    8. oktobar 2020 | 14:27

    Bolest,sta se sve lupeta na "naucnoj osnovi",svaka budala danas naucnik,ali relevantni su samo oni koji odgovaraju sistemima-politickim.

  • Jovana

    8. oktobar 2020 | 14:26

    Ono sto ja znam i sto su sve Drzave objavile je to da je daleko veci broj zarazenih i obolelih medju nepušačima nego što su pušači, što i google potvrdjuje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA