≫ 

Otkriveno gde još korona virus može da uđe i zarazi organizam: Dobro zaštitite upravo ovaj deo tela!

Pacijentkinja iz Kine je i dokaz za to

  • 0
Korona virus oči foto: pixabay.com

Rezultati nove naučne studije potvrđuju sumnju lekara da korona virus SARS-CoV-2 takođe može zaraziti oči, što pokazuje slučaj 64-godišnje žene iz Kine.

Pacijentkinja je iznenada razvila teški akutni glaukom u očima nedugo pošto se oporavila od kovida-19 i nakon što je otpuštena iz bolnice. Morala je ponovo da bude hospitalizovana zbog operacije očiju, a lekari su tom prilikom uzeli uzorke tkiva iz oka i otkrili da je korona virus zarazio i njih!

Istraživači iz Opšte bolnice u Vuhanu koji su rad objavili u časopisu JAMA Ophthalmology naveli su da virus osim respiratornog sistema, može da zarazi i očno tkivo.

Upravo zato razlog zbog kojeg lekari često nose posebne naočare, pored maski za lice, jeste upravo zaštita očiju.

U slučaju kineske pacijentkinje, naučnici ne mogu biti sigurni da li je korona virus dobila očnim putem, odnosno direktnim prodorom kroz čestice zagađene virusom ili dodirivanjem zaražene površine, pa oka.

- Rano je znati šta za zdravlje očiju znači ovaj virus - ističe dr Grejs Rihter, oftamolog iz Los Anđelesa - Do sada je dijagnostikovan ograničen problem sa očima kod pacijenata sa kovidom, obično mali procenat njih dobije konjuktivitis.

Naučnici moraju izvršiti dalja istraživanja kako bi se utvrdilo da li je zaražavanje očnim putem opasnije i na koji način po oporavku utiče na zdravlje oka.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA