Od artritisa boluje 72.000 ljudi, ključna rana dijagnostika

Danas se obeležava Svetski dan borbe protiv artritisa

  • 0
foto Pixabay foto Pixabay

Svetski dan borbe protiv artritisa obeležen je danas i u Srbiji, gde ovu autoimunu bolest ima oko 70.000 odraslih građana i 2.000 dece, a koja nelečenjem može da dovede do invaliditeta, dok se odgovarajućom terapijom uspešno drži pod kontrolom, prenosi "Tanjug".

Predsednica udruženja obolelih od reumatskih bolesti Mirjana Lapčević kaže da u Srbiji 35.000 građana boluje od reumatoidnog artritisa, i isto toliko od psorijaznog artritisa, kao i oko 2.000 mališana.

Lapčević je istakla da ove bolesti zahvataju zglobove, ali i čitav organizam, te da su vrlo progresivne i ako se na vreme ne otkriju, dovode do invalidnosti.

Ona je pojasnila da je artritis šarolika grupa bolesti, u kojoj su i druge autoimune bolesti, lupus, sistemska skleroza, vaskulitis i Šogrenov sistem.

Lapčević je, na pres konferenciji povodom obeležavanja Dana borbe protiv artritisa, ukazala da su to doživotne autoimune bolesti koje mogu da zahvate bilo koji organ na telu, a kod dece vrlo često mogu da zahvate oči.

- Kada kažete reuma, to podrazumeva oko 200 različitih reumatskih bolesti, najčešće su to degerativne bolesti spondiloza, diskopatija... - kaže Lapčević i dodaje da je važno da građani shvate da te bolesti imaju faktore rizika koji izazivaju pojavu bolesti - najčešće stres, akutni i hronični, infekcije virusne i bakterijske, pušenje, nedovoljno sna...

Naglasila je da je važno da se podigne svest ljudi da ovakve bolesti postoje i da oni dobiju podršku državnih institucija, koje moraju da znaju da je ulaganje u terapiju obolelih od autoimunih reumatskih bolesti vrlo delotvorno.

Lapčević je navela da terapijom, pacijent može da drži bolest pod kontrolom.

Predsednica udruženja reumatologa Srbije Mirjana Šefik Bukilica kaže da rana dijagnoza i pravovremena terapija dovode do dobrog ishoda bolesti.

Ona je pojasnila da udruženje reumatologa obilazi domove zdravlja u Srbiji i edukuje lekare opšte prakse, kome se obeleli prvo i javljaju sa simptomima ove bolesti.

- Važan je partnerski odnos pacijenta i doktora. To su hronične bolesti, gde se viđamo sa pacijentima godinama, te je neophodno poverenje u lekara - kaže Buklica.

Doktorka ističe i da je važno da se pacijenti javljaju na kontrole i kada im je dobro.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA