Jezive posledice kovida: Ima 45 godina i prvi put za 6 meseci je uspela da napravi 6.000 koraka

Od obične šetnje se oporavljala 3 dana

  • 0
Rovina Rasel foto: Facebook/Roweena Russell

45-godišnja Rovina Rasel iz Nort Šildsa u Britaniji počela je da pokazuje rane simptome korona virusa 9. aprila kada se već osećala iscrpljeno i nije mogla da dođe do daha.

Tokom sledećih nekoliko dana počela je da pati od gubitka pamćenja, povraćanja i osećala je neprestanu vrtoglavicu. Kada se konačno iscrpela morala je da pozove Hitnu pomoć.

Sada, šest meseci kasnije, uprkos tome što nije imala najteže simptome korona virusa, Robena pati od dugotrajnih simptoma kovida koji su joj promenili život.

- Pre kovida sam zaista bila zdrava. Nekada sam mogla da radim stoj na rukama i redovno sam vozila bicikl 60 kilometara. Bilo bi mi dovoljno samo 10 minuta da odmorim. Prošle nedelje sam prešla 6.000 koraka i to je najviše što sam uspela otkako sam dobila virus. Tri dana sam se oporavljala od te šetnje - istakla je.

Rovena kaže da je i njen mozak posle kovida oštećen i da joj je jako teško da se koncentriše i fokusira.

- Osećam se užasno iscrpljeno. Svakog dana patim od bolova u grudima i bubrezima, sve mi pulsira i često mogu da osetim ukus krvi u ustima što mi izaziva mučninu.

Još u septembru, Rovena se probudila u 4 ujutru u strahu za svoj život kada je dobila teške bolove u grudima pre nego što je hitno prebačena u bolnicu sa simptomima srčanog udara.

Uradila je sve potrebne analize i snimke srca i pluća kako bi videla na koji način je korona virus ostavio posledice.

- Najviše me brine što bi ovo sada mogao da bude moj život i da ću polako umirati zbog komplikacija koje mi je virus naneo. Da li ću moći samostalno da živim? Postoji veliki broj ljudi koji i po sedam meseci žive sa simptomima kovida.

I dok "long term Covid" i dalje nije zvanično stanje, lekari ga sve više prepoznaju kod nekoliko stotina obolelih koji ni posle nekoliko meseci ne mogu da se oporave.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA