≫ 

Najnovija saznanja naučnika ukazuju kako mutacija korona virusa utiče na ljude

Prema ruskom naučniku, mutacije koje se javljaju u genomu novog korona virusa „korisne su za ljude“

  • 1
korona virus foto: pixabay.com

Smanjenje smrtnosti od kovid-19 u Evropi može biti povezana, između ostalog, sa mutacijama u genomu virusa, izjavio je danas profesor Nacionalnog istraživačkog centra za epidemiologiju i mikrobiologiju ruskog ministarstva zdravstva Gamaleja, Anatoli Alštejn.

- Ova ogromna razlika u smrtnosti koju imamo, recimo u Evropi, gde je tokom prolećnog talasa bila oko 10-15 odsto, a sada primećujemo 0,5 odsto, malo je verovatno da je samo zbog medicinskih dostignuća. Mislim da su biološke promene virusa ovde takođe značajne - rekao je Alštajn za TV kanal Rusija-24.

Prema ruskom naučniku, mutacije koje se javljaju u genomu novog korona virusa „korisne su za ljude“, i utiču na smanjenje smrtnostu virusa.

Međutim, Alštajn je kazao da je pozitivna dinamika aspekta smrtnosti u Evropi povezana i sa poboljšanom zdravstvenom zaštitom, prenosi TAS S.

Broj smrtnih slučajeva usled infekcije korona virusom u zapadnoj Evropi preko leta se smanjio dva do tri puta, uprkos rastu ukupnog broja infekcija.

Na primer, u Španiji se udeo umrlih u poređenju sa brojem infekcija smanjio dvostruko - na 6,6 odsto umesto 12 odsto, prenosi agencija.

Video: Za vikend kontrolisano 246 objekata, od toga je 41 načinio krivični prekršaj

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zizu

    14. oktobar 2020 | 07:57

    Znaci kao i kod svih ostalih virusa. Svaki naredni talas ( ukoliko ih jos bude bilo ) bice sve manje opasan. Plus ,sve veci broj ljudi je imao koronu. Tako da, uskoro je sve gotovo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA