Da li biste prihvatili da se zarazite velikom dozom korona virusa za 486.177 dinara?

Oni su prihvatili i "izazovnu" dozu virusa očekuju u januaru 2021. godine

  • 6
Siluete poznatih zarazenih korona virusom Foto: Pixabay, Nikola Tomić, ATA Images

Oko dve hiljade zdravih dobrovoljaca namerno će se izložiti korona virusu SARS-CoV-2 kako bi se procenila efikasnost eksperimentalnih vakcina.

Tzv. studija izazova biće sprovedena u Velikoj Britaniji u januaru 2021. godine, objavio je Financial Times.

"Human challenge study" trebalo bi da počne na nekoliko lokacija u Londonu, a finansiraće je britanska vlada.

Dobrovoljci će se u ovom kontrolisanom istraživanju vakcinisati i nakon mesec dana ili nešto kasnije primiti "izazovnu" dozu korona virusa u kontrolisanim uslovima.

"Večernji list" piše da ovakve studije nisu novost. Pionir vakcinisanja je britanski lekar Edvard Džaner koji je 1796. godine osmogodišnjem dečaku Džejmsu Filipsu ubrizgao virus kravljih boginja, nakon što je uočio da domaćice koje su dobijale kravlje boginje nikada nisu obolele od velikih boginja, jedne od najsmrtonosnijih zaraznih bolesti.

Dečak je razvio blagi oblik kravljih boginja i brzo ozdravio, nakon čega ga je Džaner izložio varioli veri. Dečak nije dobio simptome čime je Džaner potvrdio svoju teoriju.

Od dve hiljade dobrovoljaca u Londonu odabraće se nekoliko stotina mladih ljudi koji će detaljno biti upoznati sa rizicima istraživanja, a učestvovanje u njemu će im biti plaćeno 3.750 funti.

U poslednjih 100 godina vakcine za brojne patogene prošla su "human challenge studies" i u njih je bilo uključeno oko 30 hiljada učesnika bez ozbiljnih posledica, što je doprinelo razvoju vakcine protiv kolere, tifusa, sezonskog gripa i drugih infekcija. Ovakve studije mogu biti etički kontroverzne, ali poslednjih desetak godina jasno su definisani etički, sigurnosni i regulatorni zahtevi koji se moraju zadovoljiti kako bi ova vrsta istraživanja bila naučno i moralno prihvatljiva.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA