Sibirska vakcina protiv korona virusa bezbedna za starije i ljude sa alergijama

Svi dobrovoljci razvili imunološki odgovor

  • 1
Ruska vakcina za kovid 19, korona virus, Rusija Foto: Shutterstock

Vakcina protiv korona virusa koju je razvio sibirski centar „Vektor" bezbedna je za različite osetljive grupe i svi dobrovoljci su razvili imunološki odgovor, izjavio je danas generalni direktor centra Rinat Maksjutov.

- Vakcina je potpuno bezbedna i za zdrave dobrovoljce i za ljude sa hroničnim oboljenjima, alergijama i starije osobe - rekao je on na 17. godišnjem sastanku debatnog kluba „Valdaj“, prenosi TAS S.

Maksjutov je primetio da bi ispitivanja trebalo da imaju vakcinu sa visokom imunogenosti, prenosi TAS S.

- Potvrdili smo da je peptidna vakcina pokazala i visok sigurnosni profil i visoku imunogenost u sprovedenim kliničkim ispitivanjima koja su obuhvatila 100 dobrovoljaca, jer su svi dobrovoljci koji su vakcinisani imali imunološki odgovor - istakao je direktor centra.

Državni istraživački centar za virusologiju i biotehnologiju „Vektor" dobio je dozvolu od ruskog Ministarstva zdravlja za održavanje kliničkih ispitivanja za svoju vakcinu nazvanu EpiVakKorona koja uključuje dobrovoljce.

Ova faza ispitivanja završena 30. septembra, a vakcina je registrovana sredinom oktobra. Ovo je druga vakcina protiv korona virusa koju su razvili ruski naučnici.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • jovo

    21. oktobar 2020 | 23:31

    Ma sve to podeliti yu nostalgicaram komunistima i Rusofilima.On velikom i nepogresivom vodji sve veruju.Mi Srbi ne.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA