Sve što treba da znate o Torlakovoj vakcini protiv gripa: Ovo su potencijalna neželjena dejstva

Ko, kada, gde i kako sme da primi TorVaxFlu?

  • 22
Srbija vakcina koronavirus korona virus Foto: Shutterstock, Pixabay, Telegraf

Prvi put posle 15 godina građani Srbije moći će da se vakcinišu vakcinom protiv sezonskog gripa Instituta "Torlak". Upravo je činjenica da 15 godina nismo imali domaću vakcinu u nekim probudila sumnju, stoga pružamo odgovore na sva vaša pitanja o tome kako se tačno prima ova vakcina i koja su moguća neželjena dejstva koja do sada niko nije iskusio.

Koje neželjene reakcije možemo iskusiti odmah po primanju vakcine?

Kao i sve ostale vakcine koje se primenjuju intramuskularno, vakcinu TorVaxFlu treba sa oprezom primeniti kod osoba sa trombocitopenijom ili poremećajem koagulacije, jer prilikom intramuskularne primene može doći do krvarenja.

Sinkopa (nagli gubitak svesti) može se pojaviti pre ili tokom vakcinacije kao psihološki odgovor na injekcionu iglu. Potrebno je sprovoditi procedure za sprečavanje povreda uzrokovanih naglim gubitkom svesti.

Ipak, kao i druge vakcine tako i TorVaxFlu ne štiti sve osobe koje su vakcinisane.

TorVaxFlu obezbeđuje zaštitu od onih sojeva virusa gripa od kojih je vakcina i napravljena. Nivo antitela kod pacijenata sa kongentinalnom ili stepečnom imunosupresijom može biti nedovoljan.

Da li vakcina sme da se primi u kombinaciji sa drugim lekovima?

Na osnovu medicinske literature i kliničkog iskustva sa drugim inaktivisanim vakcinama protiv gripa,

vakcina TorVaxFlu se može koristiti istovremeno sa drugim vakcinama ukoliko se one apliciraju na različitim

mestima, s tim da je potrebno imati u vidu da se neželjena dejstva mogu intenzivirati. Vakcina se ne sme

mešati sa drugim vakcinama i/ili lekovima u istom špricu.

Imunosupresivna terapija može da utiče na smanjenje imunskog odgovora na vakcinu.

Posle vakcinacije protiv gripa mogu se dobiti lažno pozitivni rezultati seroloških testova koji koriste ELISA metod za određivanje antitela protiv HIV1, Hepatitisa C i naročito HTLV1. Western Blot tehnika opovrgava ove prolazno lažno pozitivne rezultate testa ELISA, koji mogu biti posledica razvoja antitela klase IgM

indukovanog vakcinom.

Da li vakcina sme da se primi u trudnoći ili tokom dojenja?

Vakcina TorVaxFlu nije klinički ispitivana za primenu kod trudnica i dojilja.

Trudnoća

Nema dostupnih podataka o primeni vakcine TorVaxFlu kod trudnica. Podaci o primeni inaktivisane vakcine protiv gripa širom sveta ne ukazuju na bilo kakva štetna dejstva vakcinacije na fetus i majku.

Dojenje

Nema dostupnih podataka o primeni vakcine TorVaxFlu kod dojilja. Nije poznato da li se vakcina TorVaxFlu izlučuje u majčino mleko, pa je potreban oprez ako se ova vakcina primeni kod žene koja doji.

Plodnost:

Nema dostupnih podataka o uticaju vakcine TorVaxFlu na plodnost kod ljudi

Koje su moguće nus-pojave TorVaxFlu?

Najčešće kontraindikacije za primenu ove vakcine su preosetljivost na proteine jaja (ovalbumin, kokošje proteine), neomycin, Triton X-100 i betapropiolakton.

Torlak vakcina, nus pojave, nezeljena dejstva, Tabela Ilustracija: Nikola Jovanović

Ostale moguće neželjene reakcije su:

Poremećaji krvi i limfnog sistema

Prolazna trombocitopenija, prolazna limfadentopatija

Poremećaji imunskog sistema

Alergijske reakcije koje u retkim slučajevima dovode do šoka, angioedema, a u veoma retkim slučajevima otok se može pojaviti i na drugim delovima tela.

Poremećaji nervnog sistema

Neuralgija, parestezije, konvulzije, neurološki poremećaji, kao što su encefalomijelitis, neuritis i Guillain-Barre sindrom (GBS).

Vaskularni poremećaji

Vaskulitis koji može rezultirati osipom na koži i u veoma retkim slučajevima praćen prolaznim poremećajem funkcije bubrega.

Poremećaji kože i potkožnog tkiva

Generalizovane kožne reakcije, uključujući pruritus, uritariju ili nespecifični osip.

Gde prijaviti neželjene reakcije?

Prijavljivanje sumnji na neželjene reakcije posle dobijanja dozvole za lek je važno. Time se omogućava kontinuirano praćenje odnosa koristi i rizika leka. Osim nadležnim zdravstvenim službama, sumnja na neželjene reakcije se prijavljuje Agenciji za lekove i medicinska sredstva Srbije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikola

    22. oktobar 2020 | 11:43

    Torlak odavno nije u vlasništvu države Srbije. Na tabli koja se nalazi na upravnoj zgradi pored naziv instituta, u dnu je napisano "a Novartis group" što znači da je vlasnik Novartis grupa. Ko zna koja firma iz te grupe je u cisterni isporučila neku tečnost nepoznatog sastava koja je prepakovana u jedinične doze i nalepljena nalepnica sa logom Torlaka. Vakcina nije zvanično dobila sertifikat od Agencije za lekove i medicinska sredstva. Pa ko voli ...

  • GP

    22. oktobar 2020 | 13:38

    Ne Torlakovoj vec Novartisovoj. Nemojte lagati narod!

  • On

    22. oktobar 2020 | 11:10

    Ja primam vec tri godine tu vakcinu i nisam ni jednom bio bolestan a pre toga svaka zima grip obavezan sa temperaturom.To je moje iskustvo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA