• 0

Lečenje kovid pacijenata krvnom plazmom nije dalo nikakve rezultate

, Telegraf

Stručnjak za celilarnu mikrobiologiju kaže da krvna plazma nema kliničku korist

  • 0
Lekari,bolnica, koronavirus, lečenje

Foto: Tanjug/AP

Korišćenje krvne plazme oporavljenih od korona virusa za lečenje obolelih je od male koristi, pokazalo je najnovije kliničko istraživanje obavljeno u Indiji.

Rezultati istraživanja objavljeni su u britanskom medicinskom žurnalu BMJ i pokazali su da lečenje krvnom plazmom nije smanjilo niti sprečilo smrtnost od korona virusa, prenosi Rojters.

Istraživanje je obavljeno na osnovu proučavanja 464 hospitalizovanih pacijenata od kovida-19 i pokazalo se da lečenje krvnom plazmom veoma malo utiče na suzbijanje virusa.

Ispitivanje se vršilo tako što su zaraženi pacijenti podeljeni u dve grupe - jedna je primala dve transfuzije rekonvalescentne plazme, u razmaku od 24 sata, uz najbolju standardnu negu, a druga grupa samo najbolju standardnu negu.

Posle sedam dana kod pacijenata lečenih plazmom poboljšali su se neki simptomi poput disanja i zamora, ali broj smrtnih slučajeva nije se smanjio.

Sajmon Klark, stručnjak za celilarnu mikrobiologiju na univerzitetu Riding rekao je da krvna plazma nema kliničku korist.

Virolog sa istog Univerziteta Jan Džons smatra da plazma ima efekta ako se da nekome ubrzo nakon što oboli od virusa, kao i da će se istraživanje uticaja plazme nastaviti.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima