≫ 

Jedite više i smršajte: Obrnuta dijeta garantuje da se nećete ponovo ugojiti

Mukama svih debeljuca konačno je došao kraj!

  • 0
Dijeta, hrana, mršavljenje

Foto: Unsplash.com

Zvuči previše dobro da bi bilo istinito - jedite više i mršavite! Princip “obrnute dijete” prvi je promovisao lični trener Kim Kardašijan, a onda su se oglasili i nutricionisti širom sveta koji tvrde da ovaj princip zaista “radi”.

Čips, sir, pljeskavice, reš pečeni listići slanine… Složićete se da ovakve namirnice nijedan nutricionista ne bi preporučio nekome ko želi da bude zdrav i fit. (Isključujemo pobornike LCHF režima ishrane, ali ni oni ne bi preporučili čips u okviru keto režima.) Ali, kada jednom dostignete željenu težinu, sve navedene namirnice su dozvoljene, čak i poželjne da biste održali kilažu.

Mršavljenje podrazumeva uzdržavanje od pojedinih namirnica ili čak od pojedinih grupa namirnica, među kojima se ugljeni hidrati i masti najčešće nađu na “optuženičkoj klupi”. Kad se organizam jednom navikne na veću količinu vlakana i namirnica koje sadrže više vode, višak kilograma počinje da se topi, apetit biva obuzdan, gubi se želja za slatkišima i testom…

Ali, kada brojka na vagi pokaže željenu kilažu, mnogi se zaborave, pa navale na sve ono što im je bilo uskraćeno tokom dijete. Tada dolazi do takozvanog jo-jo efekta, odnosno vraćanja kilograma brže nego što su ih se otarasili.

Da se to ne bi dogodilo, nutricionisti savetuju da onog trenutka kada završite dijetetski program u ishranu lagano uvodite jednu po jednu “zabranjenu” namirnicu, ali u maloj količini i samo povremeno.

Telo tada neće žudeti za namirnicama koje ste izbacili niti će se “uspavati”; ono će se “prekvalifikovati” i počeće da sagoreva više kalorija nego ranije.

Fitnes, teretana, vezbanje, devojka u teretani

Foto: Shutterstock

Ipak, nemojte se previše opustiti; ako “preko noći” navalite na grickalice, slatkiše, peciva, gazirane napitke i/ili alkohol, izgubljeni kilogrami će početi da se vraćaju “brzinom svetlosti”! Ključno je da budete umereni u vraćanju “zabranjenih namirnica” i da nastavite da vežbate kao što ste to činili i tokom dijete.

Zašto se nećete ugojiti ako jedete slatkiše?

 

Glavni problem gojaznih ljudi je odnos između mišića i masti. Kod fit osoba mišići prednjače u odnosu na masti, dok je kod debeljuca to drugačije. Kad promenite režim ishrane i unosite nutritivno bogate namirnice a ne “prazne kalorije”, odnos mišića i masti počinje da se menja u korist mišića.

kolac, slatkis, limun, kuhinja, recepti

Foto: Pixabay

Ovaj proces se ubrzava ako tokom dijete počnete da vežbate (većina debeljuca ima višak kilograma ne samo zbog neadekvatne ishrane, već i zbog apsolutnog izostanka vežbanja). Što imate više mišića, to imate manje masti i trošite više kalorija. Kad dostignete željenu kilažu i izgubite višak masti, mišići nastavljaju da sagorevaju kalorije, pa mogu da “sprže” i mali višak koji ste uneli kroz čokoladicu, čips ili keks.

Dakle, ako želite da zauvek budete fit, najpre odaberite režim ishrane i vežbanja pomoću kojih ćete se rešiti viška masnoće u telu, a onda slobodno uvrstite vama omiljene delicije u ishranu i nastavite da vežbate - nećete se ugojiti!

Video: Bila je teška 172 kilograma, a za godinu dana smršala čak 70! Ne planira da se zaustavi!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA