• 4

Vukosava je dva puta preživela moždani udar i sada do detalja opisuje simptome ovog fatalnog stanja

Morala je promeni životne navike, pa je po savetu kardiologa smršala je 15 kilograma...

  • 4
Moždani Udar budi mudar

foto: printscreen/youtube/Budi mudar spreči moždani udar

Vukosava Dišlieski (67) je penzionerka iz Beograda, koja je 37 godina radila u OŠ "Ivan Goran Kovačić", opisala je svoje iskustvo sa čak dva moždana udara.

Kako je rekla, pre dve godine, dok je bila u vikendici u Beškoj, bez ikakve najave i simptoma, samo je pala na travu. Unuka je primetila da nešto nije u redu s njom.

- Rekla je da pričam nepovezano, da govorim neke besmislice i to je bio prvi znak suprugu da me odmah odvede kod lekara - kaže ona za sajt "Budi mudar".

Kako kaže, kod prvog moždanog udara je provela 12 dana u bolnici. Urađene su joj sve potrebne analize, a iz bolnice je otpuštena sa dijagnozom šloga i uz napomenu da je primećena "laka zakrivljenost leve ruke". Nakon 15 dana desio se i drugi moždani udar. Ovog puta, postojali su simptomi upozorenja.

- Jako me je bolela glava, popila sam tabletu i legla u krevet - ispričala i dodala da je narednog jutra sve bilo "normalno". Međutim prilikom doručka, samo joj se ispružila leva ruka u kojoj je držala  tanjir i on je pao na pod. Pod hitno su je vratili u bolnicu "Sveti Sava".

O tome šta je dovelo do šloga, Vukosava kaže:

- Činjenica je da sam imala visok krvni pritisak koji je godinama zanemarivan i svima savetujem da o tome povedu računa - kaže i dodaje da je u bolnici bila izuzetno pozitivna, neprestano je čitala, rešavala ukrštene reči što je dokaz da pšlog nije ostavio trajnije posledice.

Redovno ide na kontrole i kaže da je opuštena, ne razmišlja o tome kakvi će biti rezultati. Po savetu kardiologa je smršala čak 15 kg, što je takođe bio jedan od uzroka šloga, i uvela dnevno šetnju od 15 kilometara.

Kako kaže, lekovi za smirenje, a koje je redovno uzimala pred spavanje, više joj nisu potrebni. Promenila je životne navike, hrani se zdravije, sama mesi hleb, izbacila je prženu hranu, ima redovnu fizičku aktivnost i oseća se sjajno. kako kaže stresa nema, naučila je kako da izbegava stresne situacije, a tome je naučio rad sa decom.

Pogledajte Vukosavinu priču u videu...

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mehaničar

    Mehaničar nastavlja u nizu komentara još jedan dokaz da sam u pravu, vezano za moždane udare ili oštećenja mozga.Radi se o mom sinu koji je imao dugo glavobolje koje su na kraju postale teške da mu se videlo po napregnutom licu i očima da je pritisak u glavi prevelik i imao sam problema da ga ubedim da ide da mu stručnjaci nameste atlas glave da ne pije brufene i slične lekove koje su mu doktori izdavali na recept i govorili da je to prolazno i da svi manje više imaju razne glavobolje.Pošto je odrastao mladi čovek ignorisao je moje savete, i pošto nisam hteo da odustanem kao roditelj ukaže mi se prilika u neprilici njegovoj jake glavobolje da mi dozvoli da probam da mu pomognem i na sreću moju i njegovu ja mu namestim atlas ,glavobolja malo popusti i prođe to oko mesec dana; dođe i izljubime uz reči "ćale ti si mene izlečio više me glava ne boli jer pre toga sam ustajao sa glavoboljom svako jutro onako kao sevanje pa je bilo povremeno neizdrživo mislio sam da će mi se glava raspati od pritiska u glavi i još kaže neveruje misli da će ga iznenada zaboleti i opet mi praviti bolove.još se nije desilo i neznači da neće jer svako naglo cimanje i pokreti izmeštaju položaj atlasa koji drži glavu koja nije laka.Laka je kada je prazna i opasna je ako nema ta glava nešto u njoj da sa tim moždanim materijalom pomogne sebi.Ljudi su danas veliki skeptici teško prihvataju neke savete a to je samo zbog toga što ne umu primljene informacije kritički analizirati da ih prihvate ili provere.

  • mehaničar

    Mehaničar nastavlja da pomogne ljudima koji imaju probleme sa atlasom a da to i neznaju da je najveći uzrok ozbiljnih problema.Ja sam imao profesionalnu deformaciju 3 kičmenog pršljena pošto sam godinama pratio rad mašina u poljoprivredi gledajući pozadi.Hteli da mi stave longetu koju nisam mogao prihvatiti zbog vrste poslova koje sam obavljao,Fizioterapeuti su su primenjivali svoje metode ništa bolovi ostali isti čak i gori.Nedelja slučajno šaltajući programe na tv-u čujem reči" nameštanje atlasa" i tu se zaustavim jer me je zainteresovalo jer sam o njemu učio u osnovnoj školi.Odgledam to i kažem sebi kada znam šta fali motoru, menjaču i drugim sklopovima znaću i to ,i sam sebi namestim atlas i vrlo je bezopasno ko skonta .To ne preporučujem drugima ako ne razumeju značaj i vezu tkiva i krvnih sudova i kičmene moždine.Postoje neki neznam kako se zovu stručnjaci medicine mislim da su kiro praktičari i oni su stručni da prepoznaju da atlas ne stoji dobro.Shvatite da mehanički kvar možeš samo mehanički mehaničkom metodom vratiti u normalno stanje tu lekovi ne pomažu samo produžavaju agoniju koja na kraju završava i ozbiljnom zdravstvenom posledicom.Što se tiče mene bolovi ukočenosti vrata i leđa su prošli i nemam ih više kao ni česte glavobolje od koje sam u slepoočnicama na ogledalu video vene kako pulsiraju a uzrok je bio nepravilan položaj atlasa glave.Supruga mi je imala utrnutost prstiju i šaka dok spava i njoj sam namestio atlas i nema više te probleme.

  • zoran

    ja sam isto Dezember 2018 imao sa lakšim posledicama ali što ja gospođa rekla prirzavati se terapije koje dobijete od doktora 😷 i biće bolje skinuo sam 25kg imao visok pritisak sada oko jedne godine tablete za pritisak ne pijem pošto mi je niži šetnja svakodnevno oko 20km plus uveče kućna bicikla 10 min i gimnastika 5-10 min hleba crni ishranu redukovao čokolade i slatkiši izbačeni a više salata 🥗 i voće i rezultati su izuzetno dobri tromesečni šećer pre 6 meseci bio mi je 5,7 a 3 meseca kasnije 6,2 stim što ujutru za šećer ne uzimam po celu tabletu već samo po pola SYNJARDY 5mg/100p pridrzavaj te se terapije i saveta doktora i rezultat neće izostati

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima