Ove namirnice štite od respiratornih infekcija: Jedite ih svakog dana i virusi će vas zaobilaziti

Dobro zdravlje počinje za stolom

  • 0
Respiratorne infekcije, grip, korona virus

foto: pixabay.com

Sir, orašasti plodovi i tamno-zeleno lisnato povrće mogu da pomognu u sprečavanju emfizema pluća i napada astme, ali i da preveniraju virusne respiratorne infekcije.

Britanska studija u kojoj su proučavane navike 6.000 ljudi otkrila je da oni koji unose manje količine vitamina A, D i E imaju više respiratornih problema. U istraživanju su učestvovale i osobe koje konzumiraju cigarete, kao i one koje su zakleti nepušači.

Veruje se da vitamin A koji se nalazi u punomasnom mleku i siru, šargarepi i tamno-zelenom lisnatom povrću (spanaću, kelju, blitvi), kao i vitamin E kojim su bogati orašasti plodovi i biljna ulja podstiču imuni sistem.

foto Pixabay

foto Pixabay

Ovoj grupi vitamina pridodat je i vitamin D za koji i naši stručnjaci tvrde da je izvanredan u borbi protiv respiratornih infekcija. Da bi nivo vitamina D bio optimalan, neophodno je da ovaj vitamin, posebno tokom jeseni i zime, uzimamo kroz suplemente, jer je i on važan za dobar imuni odgovor.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA