≫ 

Psiholog objašnjava kako da psihički podnesete konferencije Kriznog štaba i brojku od 1.384 obolelih

Nekada je jednostavno previše informacija servirano i to nesumnjivo utiče na psihu

  • 6
Opterecenje gledanjem kriznog staba, korona virus, psiholog

Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock/RTS

Svakog dana željno iščekujemo 15 časova da vidimo koliko je zaraženih korona virusom. I tako iz dana u dan, iz meseca u mesec... Kako je brojka prešla hiljadu, a nikakve nove mere nisu uvedene kod pojedinaca se pojavio strah koji naginje i ka paranoji.

Psiholog Aleksandra Janković u razgovoru za "Telegraf" pružila je sajne savete kako da se ponašamo u vreme kada smo izbombardovani informacijama koje nas u najmanju ruku plaše.

- Strah je generalno prirodan motivator. Razlikuje se od anksioznosti koja je jedno drugo osećanje neke neodređene strepnje. Strahovi su vrlo konkretni. Vrlo je važno da čovek sebi postavi neke minimalne ciljeve, odnosno da se ne prave neki ogromni planovi. Prosto treba da pravimo život na dnevnom nivou i odgovorimo svojim obavezama. Ali, obavezno je imati barem jednu dnevnu dozu zadovoljstva - šta god da je to u pitanju, da li šetnja, razgovor, pa čak i online viđanje sa nekim; ako to zaista sebi postavimo, onda je to i malim koracima način da se u dužem vremenskom periodu izborimo. I kada krene neka vrsta panike i tog nelagodnog osećanja jako je dobro da čovek promeni mesto - izađite u šetnju na par minuta, čovek se tako mnogo lakše sredi.

Iako je važno ostati informisan, važnije je sačuvati sebe. Upravo zato bi što pre trebalo da prestanemo da delimo dan od preseka do preseka.

- Prvo i osnovno je što manja izloženost tim brojkama; da ne jurimo konferencije i ne gledamo na svim mogućim sajtovima šta se dešava jer time sebe ubacujemo u jedno stanje užasne neprijatnosti i osećamo se nemoćno. Treba negovati ideju da i u slučaju zaražavanja organizam sam po sebi ima dovoljno snage da se bori sa mnogim problemima. Razmišljajte o tome kako da ojačate, ali ne samo u fizičkom nego i psihičkom smislu. Ubacite u život pozitivne sadržaje kako bi i vaš odgovor na stres bio pozitivan. Pun internet klipova koji su smešni, ima filmova... Radite na sopstvenom lečenju i podizanju jer ako mi to ne radimo, neće niko.

Krizni štab, korona virus

foto: Shutterstock; Tanjug/Slobodan Miljević

Nismo mogli da primetimo da su baš oni koji su nekada preživeli mnogo opasnije situacije u životu, sada jako uplašeni, da ne kažemo paranoični. Aleksandra to objašnjava rečima da je pandemija korona virusa upravo dovela dotle da se iluzija kontrole nad sopstvenim životom razbije.

- Ljudi su radili mnogo opasnije stvari, ali su bili uvereni da oni kontrolišu šta će se dogoditi. Evo dobrog primera, apropo napada ajkule u Šarm el Šeiku. Većina nas koja je bila u Egiptu išla je na ronjenje smatrajući da se tako nešto nikada ne može dogoditi jer sve je organizovano i kontrolisano. E, a onda nas život demantuje jer mi imamo samo iluziju kontrole. Moramo da naučimo da je ovo samo jedna pandemija i da pojma nemamo kada će se ovako nešto opet ponoviti. Jedini dobar recept je kako da naučimo da se izborimo sa sobom - zaključila je u razgovoru za "Telegraf" klinički psiholog Aleksandra Janković.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lejla

    29. oktobar 2020 | 15:54

    Vrlo lako...ne gledajte ih...

  • Alal Vera

    29. oktobar 2020 | 15:17

    Samo ugasite televizor I bavite se necim korisnim.!

  • Др

    29. oktobar 2020 | 15:10

    Већини није потребно,лече се сами лупетањем на порталима!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA