≫ 

Nije ni stigla da uradi PCR, a kovid uveliko zahvatio pluća: Beograđanka iskreno o borbi sa koronom!

Kada je korona virus u pitanju, vreme je najvažnije

  • 2
korona virus foto: pixabay.com

Svako ko je preležao koronu, ko je osetio kako ovaj novi i još neistraženi virus deluje na ljudsko telo i psihu, ima različite priče, različite simptome, različitu kliničku sliku… Najviše je onih sa lakšom kliničkom slikom, ali ono što je svima zajedničko je osećaj potrebe da svoju priču prenesu drugima, kako bi učinili nešto za opšte dobro. Takva je i sagovornica portala E-klinika G.I. iz Beograda.

− Moje iskusto sa kovidom 19 verovatno liči na najveći broj slučajeva sa lakšom kliničkom slikom. Zato smatram da je korisno da svoju priču podelim sa drugim ljudima kako bi na vreme prepoznali simptome i javili se na lečenje, kaže G.I.

Njenu priču vam prenosimo u celosti, u nadi da će ona pomoći najviše onima koji imaju dilemu kada da se jave lekaru, a da ne bude kasno.

Prvi dani: možda je stomačni virus…

− Sve je počelo jedne večeri kada sam osetila da imam povišenu teperaturu. Izmerila sam i toplomer je pokazao- 37,3. Otišla sam na spavanje, a kada sam se ujutro probudila, osećaj da imam temperaturu nije nestao. Oko podneva temperatura je bila normalna. Uveče je bila 37,4. I trećeg dana je temperatura ujutro bila povišena, a popodne sam dobila dijareju, 4-5 puta sam imala retku stolicu. Uveče više nisam imala temperaturu, pa sam zaključila da je to verovatno bilo neko trovanje hranom ili stomačni virus. Pomislila sam da sam iz sebe izbacila sve toksine i bacile i da ću sutra biti kao nova.

Međutim…

− I četvrti dan je počeo povišenom temperaturom. Tada sam pomislila da postoji mogućnost da sam zaražena korona virusom. Pozvala sam Dom zdravlja i zatražila savet. Rečeno mi je da se javim u kovid ambulantu. Tako sam i uradila. Doktorka u kovid ambulatni mi je izmerila temperaturu i saturaciju (zasićenost krvi kiseonikom) i poslušala pluća stetoskopom. Nije bilo šumova koji bi ukazivali na upalu pluća, ali je doktorka na osnovu ostalih simptoma odlučila da me pošalje na PCR test. Rezulat testa je trebalo da stigne za 2-3 dana. Rečeno mi je da ostanem u kućnoj izolaciji, ako rezultat bude pozitivan. I naredna tri dana sam imala povišenu teperaturu. Uveče 38,6, 38,7 i 39. Svako jutro sam se budila sa teperaturom oko 37,4. Sve više sam osećala malaksalost.

Čekanje rezultata

− Rezultat testa nije stigao ni u naredna 3 dana. Počela sam da kašljem. Pojavili su se i jaki probadajući bolovi u butinama. Paracetamol je pomagao da bol umine. Bila sam besna što i dalje nisam znala šta mi je, a simptomi nisu postajali blaži. Tada sam shvatila da moram nešto da preduzmem. Kako u domovima zdravlja ne primaju pacijente sa povišenom temperaturom, a bila sam previše malaksala da bih nekoliko sati čekala ispred kovid ambulante, odlučila sa da zakažem pregled na privatnoj klinici. Tamo me je doktorka pregledala, izmerila temperaturu i saturaciju i zaključila da postoji mogućnost upale pluća - kaže G.I. i nastavlja:

- Bila je zaprepašćena kada sam joj rekla da povišenu temperaturu imam već 10 dana. Rekla je da je neophodno lečiti svaku temperaturu koja traje duže od tri dana i da će mi sigurno propisati antibiotike. Uzeli su mi krv na analizu i uradili rentgenski snimak. Nalazi analize krvi i izveštaj radiologa su potvrdili doktorkinu sumnju. Dijagnoza je bila početak obostrane upale pluća. Bitno je znati da je obostrana upala pluća tipičan znak COVID-a 19. Preporučeno mi je da odmah primim antibiotik, tako da sam tu primila jednu dozu longacefa. Doktorka me je posavetovala da se sutradan javim na Infektivnu kliniku kako bi njihovi infektolozi odlučili da li sam za bolničko lečenje.

A šta je rekao nalaz PCR testa i kako je izgledalo njeno dalje lečenje saznajte u nastavku teksta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Demir

    1. novembar 2020 | 14:42

    I sta je poenta? Bolest kao bolest. Mnogo, mnogo manje opasna od malignih i srcanih oboljenja... Dajte ispovesti ljudi koji imaju maligna oboljenja a ne mogu da se lece zbog izmisljene kovid 19 bolesti

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA