≫ 

Direktorka Batuta otkriva prvi simptom koji 50% građana Srbije iskusi kada dođu na PCR testiranje

Čak polovina testiranih ima samo jedan simptom zbog kog se jave na PCR test

  • 13
Verica Jovanović, Batut Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević; pixabay.com

Direktorka Instuituta za javno zdravlje Batut Verica Jovanović kaže da svakodbnevni porast broj potvrđenih kovid pacijenata ukazuje da je epidemiološka situacija u Srbiji i dalje nestabilna i da se može očekivati porast broja inficiranih.

- Trenutno jedini način da se taj porast broja inficiranih zaustavi je nošenje maski, izbegavanje okupljanja i primena drugih mera - rekla je Jovanović za TV Pink.

Ona je naglasila da je osim lečenja zaraženih pacijenata, važno da se deluje preventivno i da se prekine dalje širenje virusa.

Napominje da je bitno da ukoliko neko ima povišenu temperaturu, ostane kod kuće, izoluje se, prati stanje i ukoliko dođe do pogoršanja pomoć potraži u najbližoj kovid ambulanti.

- Sa povećanjem broja zaraženih pacijenata, raste i broj pacijenata na bolničkom lečenju. Jedan broj pacijenata je u teškom stanju, a raste i broj preminulih - navela je ona.

Retko, ali se dešava, da u četvoročlanoj porodici dvoje ukućana budu zaraženi, a dvoje da nije zaraženo. Jovanović objašnjava da zaražavanje ima veze sa imunitetom svake osobe, a da će nauka u budućnosti dati odgovor da li postoje genetske predispozicije za dobijanje virusa.

Više od 50 odsto građana sa sumnjom na kovid, koji dođu u Institut Batut na PCR testiranje, kao prvi znak infekcije kažu da su izgubili čulo ukusa i mirisa.

- Pacijenti treba da znaju da dugo traje oporavak i pojedini ukusi i mirisi se duže čekaju na regeneraciju. To je neprijatno za pacijente, stvara dodatnu nervozu - pojašnjava ona.

Jovanović je apelovala na građane da nose masku u zatvorenom prostoru, da se maska nosi pravilno- pokrivanjem usta i nosa, ali i da se redovno provetrava zatvoren prostor.

Video: Robot u laboratoriji u Batajnici obrađuje 94 uzoraka za 45 minuta, i menja ljudske ruke

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milojko

    3. novembar 2020 | 09:41

    Meni zbog maske puna usta krasta i ispod nosa..Ko zaba krastaca sam!!!

  • Srkimaja

    3. novembar 2020 | 11:08

    Zena mi prelezala i ima antitjela (blaza prehlada) a ja nisam u istom krevetu spavamo ja kao mali stalno bio Bolestan pencilini itd.... a ona ne pamti kada je imala neku vrstu gripa .....

  • Deda Tomo

    3. novembar 2020 | 10:20

    Samo vi ludi narode idite na testiranje to njima ide naruku dabi mogli što više da lažu jer su uzeli veliki novac od SZO (KRIMINALACA)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA