≫ 

T-ćelije su mnogo važnije od antitela, "pamte" koronu 6 meseci: Veliko otkriće britanskih naučnika!

Prvi dokaz da su T-ćelije ipak mnogo važnije u stvaranju imuniteta

  • 4
krv, krvna plazma, t ćelije foto: pixabay.com

Odavno znamo da antitela u izvesnom vremenskom periodu nakon ozdravljenja štite od ponovne infekcije korona virusa, ali uloga T-ćelija ostala je nejasna.

Naučnici su sada konačno pronašli dokaze o tome da imune ćelije defintivno reaguju na kovid-19 i to šest meseci nakon ozdravljenja.

Studija je obuhvatila 100 obolelih od korona virusa, a oni sa simptomima imali su mnogo jaču reakciju T-ćelija na virus.

Ipak, još uvek nije jasno da li će nas one bolje zaštiti od antitela u slučaju reinfekcije.

Britanski istraživački tim ističe da su ovi dokazi "samo jedan delić slagalice" o imunitetu i da još puno toga treba da saznamo.

Ključno pitanje jeste da li nakon prvog zaražavanja korona virusom SARS-CoV-2 T-ćelije mogu zaštititi telo od ponovne zaraze i, ako mogu, koliko dugo traje ovaj imunitet?

Naučnici do sada znaju da telo stvara antitela otprilike 10 dana nakon infekcije, ali je i dokazano da ona nakon određenog vremenskog perioda iščezavaju iz tela.

S druge strane, otkriveno je da vrsta imunih ćelija, T-ćelije napadaju ćelije zaražene virusom. To je u medicini prepoznato u medicini kao ćelijski imuni odgovor i takođe može igrati ključnu ulogu u stvaranju imuniteta.

kancer krvi, krv, krvna zrnca, krvna plazma foto: pixabay.com

Upravo iz tog razloga naučnici misle da su T-ćelije mnogo važnije od antitela.

Studija je izvršio britanski Konzorcijum za imunologiju, a u njoj su učestovali Univerzitet u Birmingemu, istraživačka ustanova NIHR iz Mančestera i Institut za javno zdravlje Engleske.

- Rani rezultati pokazuju da odgovor T-ćelija može nadmašiti inicijalni odgovor na antitela, što bi moglo imati značajan uticaj na razvoj vakcine protiv kovida i istraživanje imuniteta - ističe dr Šamez Ladani, autor studije i epidemiolog.

Profesor Pol Mos sa Univerziteta u Birmingemu kaže da je ovo prva studija u svetu "koja je iznela čvrste dokaze da T-ćelije pamte virus šest meseci nakon infekcije".

Naučnici takođe ističu da je jako važno proveriti T-ćelijski odgovor u ispitivanjima aktuelnih vakcina.

- Analizirajući doprinos T-ćelija u stvaranju imuniteta nakon prve infekcije, bližimo se otkrivanju jasne slike složenog pitanja individualne zaštite nakon infekcije - ističe prof. dr Arni Akbar, predsednik Britanskog imunološkog društva koji je ovu studiju nazvao "velikim korakom napred" u razumevanju korona virusa SARS-CoV-2.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA