≫ 

Najdelotvornija vakcina stiže iz Amerike? Naučnici znaju kako da doskoče mutaciji korona virusa

Vakcina protiv nanočestica korona virusa koja pokreće 10 puta jači imuni odgovor napravljena je u Vašingtonu

  • 6
Korona virus vakcinacija Foto: Tanjug/AP

U ispitivanjima sprovedenim na miševima, tim Medicinskog fakulteta Univerziteta u Vašingtonu otkriva da je njihova vakcina izazvala 10 puta jači imunološki odgovor na infekciju kod miševa koji su imali Kovid 19.

Oni, takođe, tvrde da njihova vakcina ne mora da bude skladištena u zamrzivaču poput onih koje proizvode druge kompanije, što bi olakšalo proizvodnju i isporuku širom sveta.

- Nadamo se da će naša platforma za nanočestice pomoći u borbi protiv pandemije koja nanosi veliku štetu svetu – kaže dr Neil King, docent za biohemiju na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Vašingtonu.

Nanočestice, bilo da su prirodne ili sintetičke, oponašaju strukturne karakteristike virusa koji su i sami često nano veličine. To olakšava nanočesticama oblikovanje prema veličini i obliku virusnih receptora.

Imunizacija vakcinom je, navode istraživači, rezultovala snažnim B-ćelijskim odgovorom koji se blokira na površini napadajućih patogena i obeležava ih za uništavanje od strane drugih imunih ćelija. Takođe, dovodi do formiranja memorijskih ćelija koje pamte virus koji napada, da bi brže proizvele antitela u slučaju buduće infekcije, što je važno u potrazi za vakcinom. Istraživači kažu da ovo može da pomogne zaštiti ljudi od zaraze mutiranim sojevima virusa.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Paja

    4. novembar 2020 | 09:56

    Vakcina ispitane na miševima. Pa to je prva faza. Čovek se razlikuje od miševa jer osim instinkta poseduje i druge osobine. Kako utiče ta vakcina na motorički i psihoaktivni sistem čoveka, nervni sistem. Za to kakva je vakcina treba da prođu godine i velika ispitivanja šireg spektra na to da li ima i kolike su kontraindikacije na ljudski organizam. Prema onome kako su vakcine sačinjene Ruska vakcina je najprihvatljivija jer je zasnovana na proverenoj vakcini za SARS koja ima slične efekte kao Covid-19, samo je modifikovana sa česticama Covid-19.

  • Nata

    4. novembar 2020 | 08:35

    Pa nece iz Rusije....

  • 🤨

    4. novembar 2020 | 09:52

    Narodu dati izbor, ko koju hoće! Ne uslovljavati, ipak mi imamo ustav i nadam se prava!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA