Slepi miševi drže fizičku distancu od drugih pripadnika iste vrste kada su bolesni

I sami su svesni da se moraju distancirati, pokazalo je novo istraživanje

  • 9
Slepi miš foto: pixabay.com

Iako je isprva pogrešan pojam socijalna distanca, predefinisan u fizička distanca, nema sumnje da je on bio nešto potpuno novo za sve nas. Ipak, nauka nam pokazuje kako je to prilično često ponašanje kod životinja kada su bolesne.

Nova studija, nedavno objavljena u časopisu Behavioral Ecology otkrila je da se slepi miševi kada su bolesni drže na fizičkoj distanci od drugih pripadnika svoje vrste.

Iako je mera fizičke udaljenosti već poznata kod žaba, mrava, jastoga i nekih drugih vrsta životinja, sada je potvrđeno da se i slepi miševi isto ponašaju.

- Kod nekih vrsta insekata bolesni članovi mogu se dobrovoljno izolovati ili biti prognani od strane drugih članova kolonije - napisali su istraživači.

Slepi miš foto: pixabay.com

Eksperiment državnog Univerziteta u Ohaju obuhvatio je 31 žensku slepog miša. Polovinu njih su zarazili endotoksinom kako bi pokrenuli imuni odgovor kao da su zaista bolesni.

Postavili su im senzore i pustili ih nazad u prirodu. Potom su otkrili da su "bolesni" slepi miševi samostalno odlučili da ne provode previše vremena u blizini zdravih pripadnika iste vrste.

Nema sumnje se da možemo dosta da naučimo od njih...

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA