Prvi put u Srbiji stručnjaci izveli ovu intervenciju na srcu: Operisan pre 7 dana, a juče već izašao

Ova intervencija je praktično zamenila trostruki koronarni bajpas

  • 2
Operacija na srcu, prvi put, kateter, Institut za kardiovaskularne bolesti Vojvodine FOTO: Institut za kardiovaskularne bolesti Vojvodine

U Institutu za kardiovaskularne bolesti Vojvodine (IKBV) prvi put u Srbiji je krajem prošle nedelje, tačnije u četvrtak, urađena je kompleksna srčana intervencija na glavnom stablu leve koronarne arterije, a uz pomoć posebno dizajniranog katetera, i to kod pacijenta sa značajno oslabljenom funkcijom srca. Muškarac star 60 godina, kojem je ova intervencija izvedena u četvrtak, već u sredu je otišao kući, saznaje Telegraf.rs.

Intervencija je urađena uz hemodinamsku podršku sistema, kojim se omogućava stabilnost pacijenta tokom kompleksnih procedura na koronarnim arterijama, a samim tim i brži oporavak nakon intervencije. Posebno dizajnirani kateter se tokom intervencije uvodi u levu komoru i pomaže istiskivanje krvi iz srca u cirkulaciju, a u isto vreme omogućava u fazi dijastole vraćanje krvi u aortu čime se poboljšava koronarni protok što je od ključnog značaja za uspeh intervencije.

Zahvat je izveo tim interventnih kardiologa Instituta za kardiovaskularne bolesti Vojvodine. Oporavak pacijenta nakon intervencije je tekao uredno i on je danas otišao kući.

Katater koji je korišćen, prvi put je poslužio ovoj svrsi u Srbiji, a dobile su po jedan samo tri ustanove u zemlji. Pored IKBV, dobili su ga i Klinički centar Srbije i Institut za kardiovaskularne bolesti "Dedinje", kaže za Telegraf.rs magistar nauka dr Dragan Debeljački, načelnik Odeljenja za invazivnu hemodinamsku i radiološku dijagnostit Instituta za kardiovaskularne bolesti Vojvodine.

- Intervencija je hemodinamska podrška. Dakle, bolesnici koji imaju oslabljenu srčanu funkciju u određenoj meri mogu da imaju lošiji ishod ako intervencija traje dugo, ili ako su intervencije suviše komplikovane, u smislu ugradnje stenta. Pacijentima, koji imaju manifestnu srčanu slabost, koja može da se iskomplikuje daljim pogoršanjem, tada se radi ugradnja stentova. To zahteva  takozvanu hemodinasku podršku odnosno da im malo neko pomogne radu srca, da bi se ta intervencija bezbedno uradila sa jedne strane, a sa druge, i da srce ne bi patilo i samim tim bi oporavak bolesnika bio lakši - objašnjava za Telegraf.rs Debeljački:

- Ono što smo mi uradili ovde, jeste revaskularizacija bolesnika kojem je značajno umanjena srčana sposobnost, a koji nije bio kandidat za hirurško lečenje zato što je imamo komorbiditete, odnosno druge bolesti. Nije mogao da se operiše, i onda smo mi uradili ugradnju stentova u glavno stablo leve srčane arterije i rekonstruisali i njene prve, značajne, bočne grane. Praktično ta intervencija je zamenila trostruki koronarni bajpas.

Pošto je, kako kaže, reč o operaciji koja traje određeno vreme, a kada se ugrađuju stentovi onda se zapušuju krvni sudovi da bi se utisnuo stent, da ne bi došlo daljeg kompromitovanja cirkulacije, stavili su taj novi kateter koji omogućuje srcu rad.

- Time nije došlo do daljeg propadanja srca. Mi smo počeli intervenciju sa malim pritiskom kod bolesnika a kada smo postavili taj kateter već smo dobili normalan prtisak. I, onda smo mogli komotno da radimo, a na kraju smo morali da čak da lečimo i povišeni pritisak jer je srce dobilo pritisak krvi 170, 190 a krenuli smo sa 100 - objašnjava naš sagovornik.

On podseća da oni već duže vreme rade srčanu potporu sa balon pumpom.

- Prednost ovog katetera jeste da smo svi upoznati sa radom balon pumpe i daleko nam je lakše da sa tim radimo. Prvi put je korišćen ovaj kateter i to  zahvaljući tome što je Fond zdravstva obezbedio za KC Vojvodine, KC Srbije i Institutu za kardiovaksularne bolesti Dedinje. Svako je dobio po jedan kateter da to probamo, tako da se nadamo da ćemo sledeće godine dobiti više tih katetera da možemo da radimo te komplikovane procedure, na kraju krajeva da učinimo sigurnijim ove teške i komplikovane procedure koje nisu česte ali dobro je imati - kaže Debeljački i dodaje da je pacijent, kojem je ova intervencija urađena u četvrtak dobro i da je danas otpušten kući.  

Video: Italijanski doktori u Beogradu na najsavremeniji način odstranili tumor

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Veteran

    6. novembar 2020 | 00:12

    Svaka čast za ovakve ljude..

  • Miroslav

    6. novembar 2020 | 13:40

    Bravo...još jedna od uspešnih intervencija na srcu, profesora Debeljačkog. Inače, profesor Debeljački mi je sa svojim timom ugradio do sada 8 stentova. Živ sam i zdrav kao mladić i ako sam duboko zagazio u osmu deceniju života. Hvala svima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA