≫ 

"Ma, korona je sad slabija": To nije tačno. Štaviše, treći talas u Srbiji je opasniji nego ikad

Sigurno ste čuli da ljudi govore kako je virus u ovom talasu "oslabio". Evo zašto to nije tačno

  • 6
rak pluća foto: pixabay.com/telegraf

U aktuelnom talasu epidemije korona virusa kod srednje teških i teških pacijenata javlja se upala pluća, a covid 19 ostaviće žestoke posledice u smislu fibrozirajućih promena po plućima. Profesor dr Violeta Mihailović Vučinić, direktorka Klinike za pulmologiju KCS, objasnila je u razgovoru za RTS da je u prethodnom naletu virusa covid 19 ugrožavao jedno plućno krilo, ali na mnogo rendgentskih snimaka ili snimaka skenerom sada se vidi teška obostrana pneumonija, prenosi portal E-klinika.

Dr Violeta Mihailović Vučinić naglašava da „bez ikakve sumnje ovaj talas nas je oborio s nogu“ jer u privremenoj bolnici u Beogradskoj areni za čak 80 odsto pacijenata neophodna je kiseonička potpora.

Oštećene plućne funkcije

Prema njenim rečima, skener pokazuje bela pluća, pneumoniju koja će moguće i proći u prvom aktu lečenja, ali virus će ostaviti žestoke posledice u smislu fibrozirajućih promena po plućima. To su zaključci na osnovu praćenja bolesnika iz prvog talasa. Kako kaže, to su bolesnici oštećene plućne funkcije, sa oštećenom difuzijom i „tu se nešto dešava na nivou alvealno-kapilarne membrane što nisu u stanju da saniraju na početku„.

Svako ko sumnja na covid 19 mora da se „slika“

Bolesnike sa pneumonijom obavezno moramo hospitalizovati. Svako sa febrilnim stanjem i sumnjom na covid 19 treba da se slika – da se napravi radiografija, jer nas često to iznenadi – rekla je profesorka Mihailović Vučinić.

– Ulazimo u sezonu respiratornih infekcija. Svi nosimo maske i neće biti tolika najezda gripa, to je dokazano na južnoj hemisferi zbog maski koje smo primorani da nosimo. Simptomi gripa i covid 19 infekcije su takoreći isti – kašalj, temperatura, bolovi u mišićima – kaže doktorka Violeta Mihailović Vučinić i ističe da se virus brzo širi, najviše do sada, ali ovoga puta je to vrlo kontagiozno.

Pročitajte još na portalu E-klinika: Ovo je prirodni antibiotik koji najefikasnije UNIŠTAVA BAKTERIJE i VIRUSE.

Video: Ovde se već po kašlju čuje ko ima koronu: Veče ispred kovid ambulante

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sofija Ba

    5. novembar 2020 | 11:09

    A Jel Visite da ste stvarno dosadili i Bogu i narodu!Krizni stab da pod hitno podnese ostavke kao u Susednoj nam drzavi!

  • Zoli

    5. novembar 2020 | 11:31

    Udavili ste,cutite i radite svoj posao! I gradjani ce se pridrzavati mera. A uvek ce biti kontrasa

  • ?????????

    5. novembar 2020 | 12:38

    Kako je nasa Srbija napredana u celoj evropi je drugi talas a kod nas treci.U svemu smo prvi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA