≫ 

Verovali ili ne, vatromet može biti opasan za asmatičare: Sprečite napad u 5 koraka

Najbolje je posmatrati na bezbedonosnoj razdaljini

  • 0
Vatromet astma Foto: Pixabay, Shutterstock

Bliži se Nova godina, ali i svi prateći aksesoari koji prate doček su tu, pa i vatromet. I, ma koliko se "raznobojna pečurka" na nebu činila bezazlenom, ona može prouzrokovati određene zdravstvene probleme.

Rizična grupa, u ovom slučaju, jesu pacijenti koji boljuju od astme.

Naime, vatromet i može povećati lokalni nivo zagađenja vazduha, posebno tokom velikih proslava. Udisanje dima i hemikalija može iritirati disajne puteve i pokrenuti simptome astme. Ovo je posebno upozoravajuća činjenica ukoliko nema vetra koji bi odneo zagađenje.

U studiji objavljenoj u Nacionalnoj zdravstvenoj biblioteci SAD-a istražen je potencijalni uticaj vatrometa na zdravlje disajnih puteva.

Prema članku koji je objavilo Evropsko respiratorno društvo, svi vatrometi sadrže ugljenik i sumpor koji su neophodni za sagorevanje.

Pored toga, tokom proizvodnje vatrometa dodaje se čitav niz supstanci kao što su arsen, mangan, natrijum oksalat, aluminijum, prah od gvozdene prašine, kalijum perhlorat, stroncijum nitrat i barijum nitrat, koji deluju kao stabilizatori, oksidanti i dodane boje.

Moskva, vatromet, Dan pobede Foto: Tanjug/AP

Pet glavnih saveta kako sprečiti napad astme tokom vatrometa

Uvek imajte sa sobom inhalator, tako da možete brzo da sprečite simptome ako ih zadimljeni vazduh aktivira.

Uverite se da ljudi sa kojima ste, znaju šta da rade i kada da potraže pomoć ako se simptomi astme iznenada pogoršaju i znaju na koji broj telefona mogu da potraže pomoć.

Nemojte stajati preblizu događaja i proverite u kom smeru duva vetar kako biste izbegli previše dima.

Nosite šal preko usta i nosa ako je hladno, jer ovo pomaže zagrevanju vazduha pre nego što ga udahnete.

Razmislite o tome da ostanete u zatvorenom ako je vatromet i ranije dovodio do simptoma astme, posebno ako je kvalitet vazduha već loš.

astma

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA