≫ 

Majka okačila snimak svoje bebe: Kad primetite da dete ovako diše, obavezno ga vodite lekaru!

Infuenserka objavila veoma koristan video za roditelje

  • 0
beba diše Printscreen: Facebook/ Charlie O'Brien

Sezona gripa je sama po sebi zastrašujuća za sve roditelje, ali ove godine, kada je grip udružen sa pandemijom korona virusa, mnogi roditelji su posebno zabrinuti za svoju malu decu.

Čarli O Brajen, mlada mama i infuenserka objavila je snimak svoje ćerke, obolele od bronhitisa, kako bi svojim pratiocima skrenula pažnju zašto je ovakvo disanje kod dece opasno.

Snimak koji je infuenserka objavila na Facebooku, bio je izuzetno koristan za sve roditelje te se brzo proširio na internetu.

- Naišla sam na ovaj video u svom telefonu i pomislila da bi moglo da bude korisno. Kada je Luna imala četiri nedelje, bila je tiha i uopšte nije plakala. Posmatrala sam je dok spava i u jednom trenutku shvatila da nešto nije kako treba. Podigla sam joj majicu i videla da neuobičajeno diše - objasnila je ona uz snimak.

- Uvlačenje rebara prilikom disanja je znak da bebu treba odmah da vodite kod lekara. Imala je bronhiolitis i veoma nizak nivo kiseonika. Srećom, nakon što je cele noći bila prikačena na kiseonik dobro se oporavila - zaključila je majka, a snimak je izazvao veliku pažnju roditelja širom sveta, dok je jedna medicinska sestra ostavila i komentar da se radi o sjajnom i korisnom primeru jer je simptome bronhiolitisa teško objasniti, a na ovom snimku se odlično vide.

Šta je tačno bronhitis? 

Bronhiolitis se lako prevodi kao zapaljenje disajnih puteva. Zapaljenje znači da se sluzokoža bronhiola "zadebljala", ali se stvara i velika količina sekreta koji dodatno otežava prolaz vazduha. Kada se radi o nešto većoj deci onda se razvija i spazam zbog stezanja kružnog mišića u zidu bronhiola.

Ova bolest nije retka već u prvim mesecima života, ali se može javiti tokom cele prve godine, nekada i nešto kasnije. Bebe imaju slab imunitet, pa su virusi "radosni" kada stignu u njihove disajne organe.

Ako imamo u vidu da je snaga mišića koji učestvuju u disanju kod beba veoma mala, a i sami disajni putevi su manjeg promera nego kod veće dece, jasno je zašto se radi o ozbiljnom oboljenju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA