≫ 

Vodič kroz kovid testiranje: Zašto se dugo čeka i kroz koje sve tačno procedure morate proći?

Šta vas čeka kada dođete u dežurnu kovid ambulantu pod sumnjom na kovid?

  • 9
kovid ambulanta Foto: Tanjug/Tara Radovanović; Telegraf

"Kome predajem knjižicu?", "Kome se javljam za rezultate?", "Kod koga otvaram bolovanje?", "Gde snimam pluća", samo su neka od pitanja koja se mogu čuti ispred dežurnih kovid ambulanti, pa se tako lako može shvatiti da onima koji se testiraju na korona virus nisu sve procedure najjasnije.

Pacijenti koji se testiraju neće završiti za pola sata i samo sa PCR testiranjem. Šta sve podrazumeva jedno kovid testiranje i kakva je tačno procedura, saznajte u nastavku.

Gde idem u slučaju da sumnjam na koronu?

Osoba koja sumnja da boluje od korona virusa i ima neke od prepoznatih simptoma infekcije - glavobolju, temperaturu, uporan suvi kašalj i gubitak čula mirisa i ukusa, odlazi u dežurnu kovid ambulantu u svom gradu, odnosno naselju. Broj telefona ambulante koja je zadužena za vašu opštinu možete saznati OVDE.

Kome se javljam kada dođem u ambulantu?

Pri dolasku u dežurnu kovid ambulantu izvadite zdravstvenu knjižicu, a neko od dežurnih tehničara će izaći ispred i upisati vaše podatke (ulaženje u objekat se izbegava iz očiglednih razloga). Nakon toga ostajete da čekate da vas prozovu.

Zašto se tako dugo čeka?

Kompletan kovid pregled ne podrazumeva samo uzimanje brisa za PCR test. Pacijent prvo odlazi u ordinaciju kod doktora gde će izložiti svoje simptome i istoriju drugih bolesti, da li pije određenu terapiju ili ne. Doktor će takođe poslušati pluća, izmeriti saturaciju i pogledati grlo.

Tek nakon opšteg pregleda pacijent odlazi u laboratoriju gde će mu se izvaditi krv iz vene i uzeti bris za PCR test.

Da li onda konačno mogu da idem kući?

Ne. Iako se rezultati PCR testa čekaju od 24 do 48 sati, pacijent mora ostati barem još pola sata da sačeka nalaze krvi koji prvo odlaze kod doktora. Doktor u barem 70 odsto slučajeva po krvnoj slici može videti da li je u pitanju kovid, te odmah prepisuje potrebnu terapiju - antibiotik (Pancef, Sumamed ili Hemomicin, probiotik, vitamine D, C, cink i alfalipoinsku kiselinu) sa kojom se u slučaju sumnje na kovid počinje odmah, čak i pre rezultata testa. Tek kada dobijete napismeno nalaze krvi, možete da idete kući i čekate nalaz testa.

Šta ako je test pozitivan, da li moram opet da dolazim?

Da. U slučaju pozitivnog testa morate se ponovo vratiti u dežurnu kovid ambulantu po uput za rendgen pluća. Uput dalje nosite u lokalni Dom zdravlja u kojem se inače lečite gde obavljate snimanje pluća.

Sa snimkom pluća se opet vraćate u kovid ambulantu gde će vam doktor reći zavisno od rezultata šta dalje - da li idete na bolničko lečenje ili ostajete kod kuće, da li se menja terapija i slično. Takođe, tek pri ovoj poseti možete otvoriti bolovanje.

Ukoliko se na snimku pluća vidi pneumonija, doktor izdaje uput za dostupnu bolnicu u koju pacijent (opet zavisno od godina) odlazi na dalje lečenje.

Kovid ambulanta Foto: M.LJ.

Kako ću saznati rezultate PCR testa?

Rezultati PCR testa stižu u SMS poruci u kojoj je sadržan link ka portalu www.e-zdravlje.gov.rs. Sve što treba da ukucate jesu LBO i broj zdravstvene knjižice nakon čega ćete elektronski preuzeti rezultat testa. Ukoliko niste u mogućnosti da uradite tako nešto, rezultate testa možete saznati i telefonskim putem pozivajući kovid ambulantu ili ga, naravno lično preuzeti.

Kada se ponovo testiram?

U slučaju da nije bilo komplikacija, prati se "klasičan" tok lečenja. Kućna izolacija, a na ponovno testiranje u istu ambulantu vraćate se za tačno 14 dana od poslednjeg testa.

A kako je pre neko veče izgledala atmosfera ispred dežurne kovid ambulante u Zemunu, pogledajte OVDE.

Video: Ovde se već po kašlju čuje ko ima koronu: Veče ispred kovid ambulante

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vera

    6. novembar 2020 | 21:31

    Pa lepo prosetas sa koronom ceo grad! Kovid ambulanta, dom zdravlja, rengen, pa opet kovid ambulanta, pa bolnica.Uz put sa sve temperaturom. Osmisljeno baš.Ko je ovu proceduru osmislio ovako nadareno?

  • Miško

    6. novembar 2020 | 19:51

    Sve je to lepo na papiru , sa temperaturom 40.2 sam 4 i po sata čekao red da uđem da bi me upitali za simptome uzeli bris i poslali kući. Sutradan kada je trebao biti rezultat na telefon se niko nije javljao a nikakva poruka mi nije stigla iako sam se uredno prijavio, ujutru sam ponovo otišao u kovid da uzmem rezultat i dobijem terapiju pošto sam i dalje imao 40 temperaturu.Test je bio negativan pa su mi rekli da ne potpadam njima nego da idem u dom zdravlja odakle su me vratili na kovid pošto i dalje imam temperaturu bez obzira što je test negativan. Vrativši se u kovid odbili su da prime knjižicu pošto su već primili veliki broj istih pa nisu bili sigurni da mogu stići za pregled do kraja dana nego mi rekoše da dođem ujutru. Videvši da vrag nosi šalu pošto je to bio već 5. Dan s 40 temperaturom i bez jela jer od mučnine nisam mogao jesti a sve bez ikakve terapije i pregleda odlučio sam da odem u privatnu bolnicu nadajući se da će me primiti s negativnim testom. I srećom jesu i uspeli su da me povrate za 2 dana terapijom i infuzijama. Toliko o našem perfektom zdravstvenom sistemu.

  • Слобо

    6. novembar 2020 | 14:55

    Значи у просеку за једну лсобу је потребно скоро сат времена за сбжву процедуру!? Па мад стигнете онда да у току дана одрадите толике хиљаде или стотине налаза? Знате ли ви колико је то укупно времена ? Месеци!!! А неки долазе и по два-три чута и улазе сваки пут у статистику! Смешно!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA