≫ 

Ruski pulmolog upozorava na važan simptom korona virusa i moli kolege da obrate pažnju na njega

Ovaj simptom još uvek nije prepoznat kao zvaničan iako se javlja kod mnogih obolelih

  • 2
Sergej Purjašev foto: pixabay; printscreen/youtube/Дом Здоровья

Infekcija korona virusom može dovesti do brojnih komplikacija koje pogađaju nervni sistem, creva, bubrege i druge organe.

Ruski pulmolog Sergej Purjašev rekao je da je uočio jedan čest simptom kovida koji se javlja kod mnogih njegovih pacijenata - problemi sa sluhom. Kod prvih znakova neuritisa moraju se uzimati jaki antiimflamatorni lekovi, objasnio je lekar.

- Oštećenje sluha povezano je sa neuritisom slušnog nerva. U početku se manifestuje bukom u ušima, a kasnije može doći do pareze i paralize slušnog nerva, pa osoba može izgubiti sluh - primetio je Purjašev.

Njegov kolega Sergej Voznesenski, vanredni profesor na katedri za infektivne bolesti Univerziteta RUDN, slaže se takođe sa tim da problemi sa sluhom mogu biti važan simptom, ali i komplikacija.

Ranije je grupa naučnika sa Univerzitetskog koledža u Londonu istakla da oštećenje sluha može ukazivati na infekciju. Na primer, mnogi pacijenti oboleli od kovida žalili su se na zujanje u ušima bez ikakvog spoljnog stimulansa. Osim toga, kod težih slučajeva korone ovaj simptom pretvorio se u kompletan gubitak sluha.

S tim u vezi, ruski lekari pozivaju svoje kolege da obrate pažnju na sve promene u sluhu pacijenta i preuzmu sve preventivne mere tokom lečenja i postavljanja dijagnoze.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zg

    7. novembar 2020 | 12:14

    Znaci sad se jedna te ista stvar u medijima tumaci kao da je nesto novo ,neznam koja je svrha ponavljana vjesti na 5 nacina

  • Lejla

    7. novembar 2020 | 14:58

    Džaba upozorava...kad ga niko ne čuje...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA