Gde da pronađemo vitamin D? U kojoj hrani se nalazi?

Kako putem hrane može da se poveća unos vitamina D, naročito tokom zime, kada nema sunca…

  • 0
foto Pixabay foto Pixabay

U Srbiji gotovo niko nema dovoljne vrednosti vitamina D u krvi. Skoro svi patimo od nedostatka. Zato nam se ljudi razboljevaju i umiru od korone više nego letos, kada je bilo sunca i kada je svako od nas imao više vitamina D u krvi nego sada – kaže prof. Borislav Kamenov, imunolog. A vitamin D neophodan je u borbi protiv covid 19, na više načina, pokazala su istraživanja.

Studije objavljene u „The Journal of Alimentary Pharmacology and Therapeutics“ pokazuju da gotovo 50% populacije ima nedostatak koncentracije vitamina D u krvi, posebno tokom zime i ako žive severno od 35. paralele. Nedovoljne količine vitamina D mogu da predstavljaju problem, koji se može korigovati odgovarajućom ishranom i suplementacijom vitamina D. Rizične grupe u pandemiji covid 19 su starije osobe i hronični bolesnici, a upravo kod njih se beleže niske vrijednosti vitamina D u krvi.

Zato se preporučuje svima da urade analizu kriv kako bi sa sigurnošću znali koliki je deficit vitamina D i ima li ga.

Preporuka za obezbeđivanje organizma vitaminom D je boravak na otvorenom i izlaganje sunčevoj svetlosti. Ali tokom zime, potrebno je unositi vitamin D iz izvora hrane.

U kojim namirnicama ima vitamina D pročitajte u nastavku teksta na portalu E-klinika

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA