≫ 

Vlasnici ljubimaca u strahu: Ko će šetati mog psa dok sam u samoizolaciji i da li će se zaraziti?

Opasnost od zaraze postoji, pa bi se trebalo pridržavati određenih mera

  • 13
pas kuca ljubimac Foto: Pixabay

Broj pozitivno testiranih na korona virus dramatično raste iz dana u dan. Takođe, sve je više onih koji su bili u kontaktu sa nekim za koga se ispostavilo da ima Kovid 19, a bili su asimptomatski prenosioci.

U strahu od  infekcije čiji je tok nepredvidiv, veliki broj onih koji su u mogućnosti da rade od kuće  u dogovoru sa poslodavcem odabrali su tu opciju. Među njima je mnogo samaca koji dele životni prostor sa kućnim ljubimcima, najčešće sa psima ili mačkama. Onima koji žive u kući sa dvorištem je lako - samo će pustiti ljubimca da se istrči ili prošeta po dvorištu i vrati u kuću. Ali, šta da rade vlasnici kućnih ljubimaca koji žive u stanovima?

Kako u isto vreme da budu u samoizolaciji i da ne poremete ustaljeni ritam svojih kuca i maca - izlazak napolje i šetnju po parku na koje su ljubimci navikli?

Sa tim problemom suočila se i Ivana. Ona je u samoizolaciji, bez ijednog simptoma koji bi mogao da ukaže na Kovid 19. Nije se testirala i nema simptome, ali je njena prijateljica sa kojom je svakodnevno bila u kontaktu saznala da je zaražena. Ivana će zato narednih 10 dana provesti u stanu, jer ima mogućnost da radi od kuće.

Posle prvog karantina, naučila je koliko joj je hrane i kućnih potrepština neophodno za taj period. Sve je organizovala: kupila je hranu za narednih 10 dana, račune će plaćati onlajn, a njenog psa će prošetati komšije.

Ali, ono što je brine je da li postoji mogućnost da ona, iako nema simptome, eventualno zarazi svoje komšije koji će joj izaći u susret i izvoditi psa dva puta dnevno u šetnju.

- Pošto ne zna ima li Kovid 19 ili ne, najbolje je da se ponaša kao da je pozitivna na koronu i da pazi na sve. Čovek može da prenese zarazu na životinju, ali ne i da zarazi životinju. Primera radi, pas je savršeno zdrav, ali ako je ona kašljala ili kijala u njegovom pravcu, pas na dlaci ima virus koji će tamo preživeti neko vreme. Ako ga komšija ili neko drugi pomazi, a potom dira oči ili usta, može da se zarazi ako je Ivana zaražena Kovidom 19. Ako pas liže zaraženu osobu po licu, a onda poliže i osobu koja ga šeta, opet postoji mogućnost da mu prenese zarazu - objašnjava veterinar.

Zato je, savetuju stručnjaci, ako imate ljubimca kojeg će neko drugi šetati, a vi niste sigurni da li imate Kovid 19 ili ne, najbolje da se ponašate odgovorno i da ne mazite psa ili mačku. To je, složićete se, veoma teško, posebno ako je vaš ljubimac navikao da se igra sa vama i ako je njegova priroda takva da voli da se igra i mazi sa drugim ljudima.

Isto pravilo važi i za one koji će umesto vas šetati vašeg četvoronožnog prijatelja.

- Tokom šetnje osoba koja je vašeg kućnog ljubimca izvela napolje ne bi trebalo da ga dodiruje, kako bi mogućnost eventualne zaraze bila gotovo isključena. Najbolje je da životinja bude na povocu, a da onaj ko ga šeta nosi higijenske rukavice za jednokratnu upotrebu i da ih odloži čim vam vrati ljubimca iz šetnje. Važno je da kad ljubimca vrati vlasniku obavezno dobro opere ruke, pa ih dezinfikuje. Na taj način šetnja je sasvim sigurna, a uz minimalne mere opreza možete da pomognete vlasnicima pasa koji imaju Kovid 19 ili sumnjaju da su incifirani korona virusom - savetuje veterinar.

Video: Grad otvoren samo za ljubimce: Beograđani prošetali kuce tokom policijskog časa

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srkimaja

    8. novembar 2020 | 10:39

    Pricate o psima a zaboravljate djecu ko ce ici u prodavnicu ko ce brinuti o mojoj deci ako ja imam koronu ......

  • Ana

    8. novembar 2020 | 15:37

    Prestanite vise bre da se ubacujete sa komentarima o deci kad se ovde uopste ne radi o tome! U clanku se radi o psima,znaci zasebno je,nema veze trenutno sa decom niti bilo cim drugim! Da se razumemo ne pricam nista protiv dece,samo kazem da se ovde ne pise o tome,vec o psima!Tamo gde pisu i o psima i o deci,tamo ostavljajte te komentare! Sto je neko ispod napisao,to bi isto bilo kao da on pita a ko ce njemu da cuva koze,ovce itd..

  • Gordana

    8. novembar 2020 | 15:21

    A šta nas briga za tudje kerove, ni mene ne pita niko ko će mi dete čuvati što je mnogo veći problem, a kerove neka šetaju oni koji ih i podržavaju

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA