≫ 

Znak oslabljenog imuniteta: Konjuktivitis nije mačji kašalj, ne lečite ga na svoju ruku

Ukoliko vam se javi crvenilo oko očiju i otečenost kapaka, obavezno se javite lekaru

  • 0
Foto: Pixabay.com

Iako se najčešće javlja u proleće, ne mora biti striktno pravilo. Konjuktivitis se može javiti u svako doba godine, a okidač su spoljni agensi.

Pod rizikom od dobijanja konjuktivitisa su ljudi kojima je iz bilo kog razloga oslabio imunitet, ali i oni koji ne vode dovoljno računa oko higijene prilikom korišćenja kontaktnih sočiva.

Konjuktivitis je zapaljenski proces sluzokože oka. Akutni traje nekoliko dana, dok hronični može potrajati mesecima, pa i godinama.

Simptomi su individualni i razlikuju se od pacijenta do pacijenta; uglavnom se javlja crvenilo oko očiju, suzenje, osećaj neprijatnosti u predelu oka, preosetljivost na svetlost, zamućenje vida i otečenost kapaka.

Razlikuju se bakterijski i virusni, gde se primenjuje različita terapija koju prepisuje lekar. Veoma je važno da ona bude odgovarajuća, u suprotnom može znatno iskomplikovati situaciju.

Konjuktivitis nije teško oboljenje, ali ga ne treba ni olako tretirati, a najbezbednije je za početak oči isprati fiziološkim rastvorom pre nego se obratite oftamologu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA