Od neuroendokrinih tumora u Srbiji godišnje oboli oko 100 ljudi

Danas je Svetski dan ove retke grupe tumora

  • 0
hirurgija, operacija, operaciona sala, bolnica, lekari, pacijent, bolest Foto:Ilustracija: Pixabay

Svetski dan obolelih od retkih neuroendokrinih (NET) tumora obeležava se danas, a statistika pokazuje da u Srbiji dijagnozu ove grupe retkih tumora godišnje dobije od 80 do 100 ljudi.

Neuroendokrini tumori čine oko 0,5 odsto svih malignih tumora, a pacijenti uz pravilno lečenje i rano otrkrivanje mogu da žive dugo i budu radno sposobni. Međutim, oko 50 odsto slučajeva neuroendokrinog tumora biva otkriveno tek u odmaklom stadijumu, sa već postojećim metastazama, jer imaju atipične simptome.

Nastaju u raznim delovima tela, ali se najčešće otkrivaju u sistemu za varenje, debelom crevu, pankreasu, želucu, plućima, saopštilo je Udruženje pacijenata sa retkim tumorima (UPRT).

Zamenik direktora Klinike za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma KCS prof. dr Ðuro Macut kaže da se zbog razvoja saznanja o poreklu tih tumora njihova učestalo poslednjih decenija značajno menjala.

Ova grupa tumora se razvija sporo i neupadljivo, pacijenti imaju raznovrsne simptome, nalik nekim drugim oboljenjima, poput sindroma iritabilnih creva, Kronove bolesti, ulceroznog kolitisa, alergije na hranu, gastritisa i ulkusne bolesti, astme, zapaljenja pluća, psihijatrijskih oboljenja.

Macut navodi da su dijagnostičke mogućnosti u otkrivanju i praćenju neuroendokrinih tumora dostigle zavidan nivo, da se u lečenju osim standardnih metoda, koje uključuju neizbežnu hirurgiju i primenu citostatske terapije, sve više razmatra primena savremenih bioloških, usmerenih terapija na specifične receptore ili ćelijske mehanizme koji kontrolišu rast neuroendokrinih ćelija.

- U Srbiji je naprevljen značajan iskorak kada je u pitanju biološka terapija. Uz ogromnu podršku KCS i RFZO omogućena je primena ove terapije i drugih lekova za strogo odobrene indikacije. Danas se u KCS primenjuje terapija i prati više desetina bolesnika sa različitim neuroendokrinim tumorima pluća, digestivnog trakta, hipofize, štitaste žlezde i drugih tkiva i organa - ističe prof dr. Macut.

Uskoro se u Srbiji očekuje uvođenje drugih savremenih dijadnostičkih metoda nuklearne medicine kao što je PET/CT analiza uz pomoć galijuma, što predstavlja zlatni standard za dijagnostikovanje neuroendokrinih tumora, određivanje stadijuma bolesti, praćenja efekta terapije ili progresije bolesti, izbora mesta za biopsiju.

- U dijagnostici i terapiji NET, metode nuklearne medicine imaju veoma važnu ulogu. Primenjuju se radiofarmaci sa posebnim afinitetom za tkiva NET - kaže prof. dr. Vera Artiko, direktorka Centra za nuklearnu medicinu KCS.

Predsednica Udruženje pacijenata sa retkim tumorima, Gorjana Ajzinberg navela je da je danas položaj pacijenata sa neuroendokrinim tumorima znatno bolji.

- Dijagnostičke metode su dostupnije, rezultati se dobijaju bez dužeg čekanja. Od 2016. godine na preporuku Republičke stručne komisije za retke bolesti i predlog Ministarstva zdravlja, Vlada Srbije donela je odluku kojom pacijenti sa retkim tumorima postaju korisnici Fonda za retke bolesti, što je jednoj grupi pacijenata sa NET omogućilo uspešno lečenje lekovima koji se ne izdaju na teret obaveznog zdravstvenog osiguranja, a koji su im do tada bili nedostupni - navela je ona.

Napominje da se Udruženje i dalje zalaže da se u Srbiji uvede galijumski PET skener, jer pacijenti za sada ovo snimanje obavljaju o svom trošku u nekoj od susednih zemalja.

- Potrebni su nam novi lekovi koji se izdaju o trošku RFZO-a. Takođe, od izuzetne je važnosti da se uvedu novi pacijenti kojima bi se preko Fonda za retke bolesti obezbeđivala terapija, kao i uvođenje genetskog profilisanja tumora u redovnu procedure. To bi omogućilo individualni terapijski pristup svakom pacijentu, shodno genetskim karakteristikama njegovog tumora - zaključila je ona.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA