FDA odobrila hitnu upotrebu eksperimentalnog leka za koronu: Sličnu terapiju dobio je i Tramp

Američka vlada kupila je 300.000 doza ovog leka i obećala da ga državljani neće plaćati iz svog džepa

  • 0

Američka Uprava za hranu i lekove (FDA) odobrila je privremenu hitnu upotrebu prvog eksperimentalnog leka koji funkcioniše kao terapija sintetskim antitelima u lečenju kovida-19.

Sličnu terapiju dobio je i aktuelni predsednik SAD-a Donald Tramp, koji je prošlog meseca bio hospitalizovan u vojnoj bolnici zbog zaraze koronavirusom.

Terapiju antitelima mogu da dobiju samo pacijenti sa blagim ili umerenim simptomima bolesti i ne preti im teži oblik, kao i starijih od 12 godina i težih od 40 kilograma.

Kako prenosi AP, reč je o terapiji monoklonskim antitielima, koja se proizvode u laboratoriju, a specifična su samo za jedan antigen.

Rezultati ispitivanja pokazali su da jednokratna infuzija leka smanjuje potrebu za hospitalizacijom visokorizičnih pacijenata obolelih od kovida-19.

FDA u saopštenju dodaje da primena leka nije odobrena za hospitalizovane pacijente, kao ni za one kojima je potrebna terapija kiseonikom, jer  bi se kod takvih pacijenata klinički ishod bolesti mogao pogoršati.

Američka vlada kupila je 300.000 doza ovog leka i obećala da ga državljani neće plaćati iz svog džepa, iako zdravstvene ustanove mogu da naplate ​​naknadu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA