≫ 

Ako Fajzerova vakcina mora da se čuva na -70°C kako će se onda moći da se dopremi do Srbije?

Kompaniju koja je proizvela vakcinu očekuje neverovatan poduhvat

  • 13
Srbija vakcina koronavirus korona virus Foto: Shutterstock, Pixabay, Telegraf

Dnevno će biti u proseku 20 vazdušnih pošiljki Fajzerovih vakcina protiv korona virusa koje će biti odobrene u roku od nekoliko nedelja, rekao je Entoni Fauči dodajući da će u prvih nekoliko meseci biti izručeno 600 miliona doza.

Američki farmaceutski gigant i nemačka kompanija BioNTech pripremaju se da ubrzaju testiranje vakcine protiv korona virusa koja je čitavom svetu pružila nadu.

Upravo zato iskorenjivanje korona virusa novi je izazov uglavnom zbog tri faktora: kratkog vremena koje je potrebno za vakcinaciju svih zainteresovanih, činjenice da će biti potrebne dve doze vakcine i vrlo niske temperature na kojoj se mora čuvati (na -70 stepeni).

Kako će onda stići, na primer do Srbije?

Fajzerove vakcine koje će se distribuirati u SAD dolaziće iz najveće proizvodne fabrike smešete u Mičigenu. Prevoziće se u ogromnim kontejnerima, kamionima i avionima.

Termički izolovani transportni kontejneri biće napunjeni suvim ledom i svaki će moći da ponese 975 bočica sa vakcinom, od kojih svaka sadrži 5 doza, što ukupno iznosi 4.875 doza.

- Svakog dana šest kamiona nosiće vakcine privatnim prevoznicima kao što su FedEx, UPS i DHL, koji će vakcine dostavljati u američke države za jedan do dva dana, a širom sveta za tri - navode iz Fajzera za AP.

Kompanija procenjuje da će u proseku dnevno biti isporučeno 20 avio-pošiljki širom sveta.

- FedEx će morati da pribavi posebnu dozvolu od Uprave za civilno vazduhoplovstvo za prevoz toliko suvog leda, koji može predstavljati rizik za posao ako se slučajno gasifikuje.

Kada kutije stignu na krajnju destinaciju mogu se otvarati samo dva puta dnevno.

- Za jednu veliku kliniku koja će vršiti vakcinaciju, to je dovoljno - kaže Žuli Svan, specijalista za pandemiju sa Univerziteta Severna Karolina.

Za nekoliko nedelja se očekuje i da će vakcina dobiti odobrenje od Američke administracije za hranu i lekove (FDA) nakon čega će moći slobodno da se distribuira.

Video: Prvi put posle 15 godina imamo domaću vakcinu za grip

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bru zli

    11. novembar 2020 | 14:32

    Oce nas,koji si na nebesima,da se sveti ime tvoje,da dodje carstvo tvoje,kako na nebu tako i na zemlji...

  • G

    11. novembar 2020 | 15:02

    Čipovanje i trovanje u najavi.

  • Zagondzija

    11. novembar 2020 | 15:13

    Nema kraja ludilu🙈😂🤣

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA