≫ 

Jeziv slučaj kovida koji je zbunio čak i naučnike: Čovek preminuo posle 154 dana borbe sa koronom

Naučnici su otkrili da virus lakše mutira kod odoba sa slabijim imunološkim sistemom

  • 0
Bolnica, pacijent, bolnički krevet Foto: Shutterstock

Otkako je počela pandemija korona virusa imali smo prilike da čujemo slučajeve koji su se više puta zarazili ovim virusom. Ipak, slučaj muškarca koji se najverovatnije tri puta inficirao i posle 154 dana borbe umro od posledica kovida 19 je šokirao kako javnost, tako i stručnjake. 

U novom izveštaju, lekari bolnice "Brigham" u Bostonu prijavili su da je 45-godišnji muškarac imao težak autoimuni poremećaj i uprkos agresivnom lečenju, virus je opstao u njegovom organizmu preko pet meseci.

Virus je mutirao alarmantnom i neobičnom brzinom u organizmu, a njegov imuni sistem nije bio spreman na borbu protiv infekcije. Stručnjaci su objasnili da ljudi sa ugroženim imunitetom treba da ostanu kod kuće što je više moguće i da budu posebno oprezni.

Ovaj slučaj je upravo dokaz koliko kovid 19 može da bude opasan po ljude sa slabim imunološkim sistemom.

Čovek je patio od stanja zvanog antifosfolipidni sindrom, autoimunog poremećaja kod kojeg organizam proizvodi antitela koja napadaju važne i potrebne proteine u krvi. Kod ovih pacijenata lako dolazi da ugrušaka u krvi, te je jako vašno da imaju odgovarajuću terapiju koja to sprečava.

Čovek opisan u izveštaju, objavljenom u časopisu "New England Journal of Medicine", takođe je patio od komplikacije autoimunog poremećaja poznatog kao difuzno alveolarno krvarenje.

Test koronavirus maska Foto: Tanjug/AP

On je došao u ambulantu sa temperaturom i test je odmah pokazao da je pozitivan na korona virus. Posle pet dana provedenih u bolnici, lekari su procenili da muškarcu nije potreban respirator, te je bio pušten kući. 

Međutim, njegovo poboljšano stanje nije dugo trajalo. Tokom naredna 62 dana trebalo je da bude u karantinu kod kuće, ali je umesto toga bio tri puta ponovo primljen u bolnicu zbog bolova u stomaku i problema sa disanjem.

Svaki put mu je nivo kiseonika u krvi bio ispod normale, ali njegovo virusno opterećenje je opalo tokom tog 62-dnevnog perioda. Lekari su smatrali da je to ohrabrujući znak i da je muškarac na dobrom putu. Ali 105. dana nakon prve dijagnoze, čovek je ponovo prijavio iste probleme, i imao je veće virusno opterećenje.

Ostao je u bolnici na lečenju i na kraju je bio testiran negativan na korona virus.

Nešto više od mesec dana kasnije, čovek je ponovo bio pozitivan. Lekari su to smatrali trećom zarazom i muškarac je primio eksperimentalni tretman protiv antitela. Nedelju dana nakon što je dobio lek protiv antitela, čovek je morao da ide na respirator. Njegovo virusno opterećenje je ostalo isto, a u plućima je razvio gljivičnu infekciju. Uprkos lečenju, umro je 154 dana nakon početnog pozitivnog testa, prenosi "Dejli Mejl".

Kada su naučnici analizirali genom virusa koji je zarazio muškarca, otkrili su nešto veoma alarmantno.

Ne samo da se SARS-CoV-2 zadržao u njegovom telu više od 150 dana već je mutriao brže nego što su naučnici primetili da to čini u većini sličajeva.

- Iako se većina osoba sa slabijim imunitetom uspešno bori sa infekcijom korona virusa, ovaj slučaj naglašava rizik od "uporne" infekcije i ubrzanu virusnu evoluciju povezanu sa imunološki oslabljenim stanjem - napisali su autori studije.

Video: Ovako izgledaju pluća posle srednje teške COVID-19 infekcije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA