≫ 

Evo šta u analizi krvi pokazuje da se stanje obolelog od korona virusa naglo može pogoršati

D-Dimer je produkt degradacije (razgradnje) fibrina i ukazuje na aktuelnu aktivaciju procesa zgrušavanja krvi.

  • 0
rezultati krvne slike krvna slika nalaz krvi foto: pixabay.com

D-Dimer prvenstveno ukazuje da postoji mogućnost tromboze u organizmu što je posebno opasno u slučaju kovida 19 za koji je dokazano da izaziva zgrušavanje krvi. U protivnom on može biti lako povišen i tokom menstrualnog perioda, u slučaju hiruške intervencije, posle mehaničke povrede.

On takođe ukazuje na neki proces zarastanja tkiva ili "popravke" nekog krvnog suda posle oštećenja.

Ipak, u slučaju upale pluća izazvane korona virusom D-Dimer je od velike pomoći jer može ukazati na tromboemboliju pluća gde je gotovo uvek povišen.

Šta je uopšte tromboembolija pluća?

Tromboembolija pluća predstavlja kliničko i patofiziološko stanje koje nastaje kada trombni embolus spreči dovod plućne arterijske krvi u jedan deo pluća. Ako je reč o opstrukciji većeg krvnog suda ili više manjih plućnih arterija, plućni pritisak može naglo porasti i biti uzrok naglog opterećenja desne komore srca (akutno plućno srce).

U 95% slučajeva tromboemboliju uzrokuje tromb iz dubokih vena donjih ekstremiteta (tromboflebitis ili flebotromboza); iz pelvičnih (karličnih) vena znatno ređe, a izuzetno je uzrokuje tromb iz desne pretkomore i komore srca, vena gornjih ekstremiteta, hepatičkih i renalnih vena.

Simptomi plućne embolije

Podsetimo, istraživački timovi iz Beča, Linca i Graca došli su do zaključka da oboljenje kovid-19 ne izaziva samo jaku upalu pluća, već i plućnu emboliju. O tome je govorila i dr Aleksandra Dudvarski Ilić.

- Plućna embolija je tromb, ugrišak koji se napravio negde u telu, najčešće u donjim ekstremitetima, venama nogu koji je putem krvotoka došao u plućni krvotok. To je vrlo teška bolest koja je često i fatalna, ako se na vreme ne otkrije ili je toliko masivna da je nemoguće primeniti terapiju. Postoje faktori rizika koji mogu dovesti do plućne embolije, hirurška intervencija, da li je pacijent imobilisan zbog neke povrede ekstremiteta, trudnoća, gojaznost, priširene vene... Dugotrajno putovanje, prekookenaski letovi, sve su to veliki faktori tizika. Simptomi su jak bol u grudima, nedostatak vazduha, kašalj sa česticama sveže krvi, preskakanje, lupanje srca, i nikako se ne smeju ignorisati. Kad postoji bilo koji od gorenevedenih faktora rizika, a uz ove simptome, odmah posumnjamao na plućnu emboliju - ispričala je dr Dudvarski Ilić za RTS.

Video: Skener 41-godišnje žene najbolje pokazuje na koji način korona virus uništava naša pluća

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA