≫ 

Najveći strah asimptomatskih slučajeva: Da li možete razviti upalu pluća bez ijednog znaka korone?

Evo šta su nam rekli i u kovid ambulanti

  • 7
rak pluća foto: pixabay.com/telegraf

Najveći strah onih koji saznaju da su pozitivni na korona virus jeste razvijanje asimptomatske upale pluća. Kako su za "Telegraf" rekli iz jedne kovid ambulante u Beogradu tako nešto je izuzetno retko, ali ne i nemoguće.

Kako je moguće da pacijenti bez ijednog simptoma razvijaju upalu pluća pitali smo ranije i pulmologa dr Mirjanu Danilović.

- Korona je za nas još uvek jedna nepoznanica. Kod virusnih pneumonija često i slušajući pluća ne možete da otkrijete pneumoniju. Dakle, vi ga slušate i ne čujete. Kod korone je problem što se i na običnom snimku pluća vrlo često ne mogu otkriti upale jer su u pitanju vrlo diskretne promene. Zato kod obolelih od korone treba tražiti skener pluća. - kazala u razgovoru za "Telegraf" dr Danilović.

Da li to znači da neko ko je asimptomatski pozitivan na korona virus i dalje može razviti upalu?

- Teško da može baš bez temperature, moguće je da bude neka temperatura koja se javi, prođe, pa krene ponovo ili neko kašljucanje, osećaj nedostatka daha, dakle neki neodređeni simptomi. Kod korona virusa simptomi se kreću od vrlo blagih ili drastično izraženih kod onih koji imaju prejaku reakciju, ali to je čak i nama koji radimo ovaj posao teško nekada da prepoznamo. Zato je važnije da kada posumnjamo sve potencijalne promene proverimo skenerom, a ne snimkom pluća - ističe.

Šta se dešava sa plućima kod asimptomatskih pacijenata?

Možda asimptomatski slučajevi ne mogu tek tako razviti upalu pluća, ali postoji nešto drugo što brine naučnike. Džon Kiner, dekan Medicinskog fakulteta na Anglia Ruskin Univerzitetu podelio je saznanja koja je dobio iz Vuhana još na samom početku pandemije, a to je veliki broj slučajeva koji nisu imali nijedno obeležje teške respiratorne bolesti dok se nisu srušili i umrli.

- Jedna studija iz Vuhana opisala je patološke promene na plucima na CT skeniranju čak i kod potpuno asimptomatskih pacijenata. Istraživači su otkrili lezije koje se podudaraju sa upalom osnovnog plućnog tkiva, a koje se mogu videti i kod drugih bolesti. Ono što ostaje misterija je zašto, uprkos ovim promenama pacijenti ne pokazuju tipične simtpome upale pluća, kao što je otežano disanje.

Kako kaže, samo četvrtina pacijenata je razvila temperaturu, kašalj i otežano disanje, a mnogi nisu uopšte.

- Tihi odgovor na infekciju je jedna od nekoliko zagonetki kovida. Nedostatak simptoma pred aktivnom patologijom nosi rizik kako za zaražene pojedince, tako i za javnost. Trenutni saveti podstiču pacijente da ostanu kod kuće iako su asimptomatski zbog čega kasno odlaze u bolnicu i izlažu se dodatnom riziku - zaključio je i savetovao svima koji su asimptomatski da obavezno urade skener pluća koji je precizniji od rendgena.

Video: Skener 41-godišnje žene najbolje pokazuje na koji način korona virus uništava naša pluća

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Otkud ja to znam

    13. novembar 2020 | 11:51

    Pisete svasta,koji skener...pa manji gradovi nemaju skenere...ljudi cekaju na ulici,u Boru recimo,setaju ih iz kovida na drugi kraj grada,pa ih vracaju u kovid,testiraju na zakazivanje posle 4-5 dana.Oni za 5 dana zaraze ko zna koliko,i tako u krug.Sve je organizovano,sutra malo...

  • Dia

    13. novembar 2020 | 12:10

    Dosta vise DOSTA Ne maltretirajte Nas sve smo naucili sve znamo

  • Ksiii

    13. novembar 2020 | 12:47

    U neki ambulantama u Beogradu nece ni da snime pluca uopste. Ljude koji su pozitivni salju kuci bez pregleda. Cak ni lekove nikakve ne daju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA