Srpski lekar koji u Nemačkoj traži lek protiv korone otkrio šta misli o lečenju pacijenata u Srbiji

Evo zašto će biti teže pronaći lek nego vakcinu

  • 0
Dr Slavoljub Milošević foto: printscreen/RTS

Doktor Slavoljub Milošević, koji u laboratoriji u Minhenu radi na istraživanju lekova za kovid-19, kaže za RTS da je razvoj leka daleko komplikovaniji proces od razvoja vakcine, pa ne treba uskoro očekivati rezultate na tom polju.

Imunolog Slavoljub Milošević objašnjava da je razvoj leka u odnosu na razvoj vakcine poprilično komplikovana stvar.

- Rekao bih da će razvoj vakcine biti daleko brži od razvoja leka za kovid-19 - ističe doktor Milošević.

Kaže da se broj istraživanja u vezi sa korona virusom akumulira neverovatnom brzinom, a da trenutno postoji oko 600 lekova koji su u različitim fazama razvoja.

- Naš imuni sistem je predviđen da reaguje protiv patogena, tako da je daleko jednostavnije aktivirati imuni sistem protiv neke strane čestice. Kada govorimo o lekovima, virus dođe, inficira ćeliju i preuzme ćelijske mehanizme za sopstvenu proizvodnju, tako da morate stvoriti nešto čime ćete targetovati specifično virus, ali ne i samu ćeliju - objašnjava Milošević.

"Tretman pacijenata u Srbiji na zavidnom nivou"

Doktor Milošević kaže da se terapeutski tretman kovid pacijenata u nemačkim i srpskim bolnicama ne razlikuje mnogo.

- Razlika je samo u tome što je zdravstveni sistem u Nemačkoj daleko razvijeniji. Po informacijama koje imam, tretman pacijenata u Srbiji je na zavidnom nivou, u nekim slučajevima i bolji nego na pojedinim mestima u Nemačkoj - smatra Milošević.

Kaže da je čuo da pacijenti u Srbiji primaju i "remdesivir" - jedan od lekova koji se koristi za kovid pacijente koji se nalaze u kritičnom stanju.

- Svi se nadaju da će vakcina biti uskoro dostupna i da će bolnički personal i rizične grupe uskoro biti vakcinisani - ističe Milošević.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA