• 3

Dr Branimir Nestorović za "Telegraf" o simptomima koji su specifični za upalu pluća izazvanu kovidom

, Telegraf

Kako kaže, za kovid nisu tipične asimptomatske upale pluća

  • 3
Branimir Nestorović

foto: pixabay; Nikola Tomić

Nakon pisanja "Telegrafa" o mogućnosti asimptomatskih upala pluća, oglasio se i pulmolog dr Branimir Nestorović koji ističe da u slučaju kovida nema zapaljenja pluća bez ijednog simptoma.

Iako su asimptomatske upale pluća izuzetno retke, one su i te kako moguće, ali ne i kada je u pitanju infekcija korona virusom.

- Definicija kovid-19 pneumonije prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji je temperatura preko 38 stepeni, otežano disanje i zasenčenje tipa mlečnog stakla na snimku pluća. Dakle, nema zapaljenja pluća bez ovih simptoma - istakao je u izjavi za "Telegraf".

Zašto Covid-19 uopšte izaziva upalu pluća?

Prema navodima i drugih svetskih stručnjaka, upravo su ta dva simptoma znak da je SARS-CoV-2 prešao na pluća gde je dalje nastavio inficira ćelije, koje potom umiru i otpadaju, zbog čega otežavaju organizmu da održe pluća čistim.

Tako je poznato da zapaljenje pravi oštećenje plućnog tkiva, te dodatno zapaljenje, pa se ovaj začarani krug ne zaustavlja dokle god ima zdravog tkiva koje virus može da uništi.

Zapaljenjem može da se objasni zašto je suvi kašalj jedan od prvih simptoma, a isto vazi i za otežano disanje i stvaranje šlajma.

Koji su simptomi upale pluća?

Ostali simptomi koji mogu da se jave u ovoj fazi su zamor, upala grla, glavobolja, bol u zglobovima ili mišićima, jeza i kijavica. Nakon pet dana hronični bolesnici bi mogli da imaju otežano disanje, a sedam dana je potrebno pre nego što završe u bolnici. Lakši slučajevi obično prođu za ovo vreme.

Srednje teški i teški bolesnici će dobiti upalu pluća koja može da varira od oblika koji nije životno ugrožavajuć do ugrožavajućeg. Ovi bolesnici mogu da se oporave u roku od nekoliko dana, ali nekima je potrebno i nekoliko nedelja. Međutim, kod nekih bolesnika sa teškim oblikom infekcije i kod onih koji su kritični simptomi mogu naglo da se pogoršaju, tako da pređu u sindrom akutnog edema pluća.

Video: Dr Nestorović: Ko se plaši i ko mora zbog zdravlja neka nosi masku ali kod ostalih to nema svrhu

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srboljub

    Koja bolest? Covid, korona, pneumonija, grip? Sars? Od čega mi bolujemo?

  • Mimi

    Zar i on priznaje da postoji korona?

  • Mile

    💪

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima