≫ 

Da li osoba koja je zaštićena imunitetom na koronu ipak može biti kliconoša? Iz Batuta odgovaraju!

Potražili smo odgovor na ovo pitanje u Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut"

  • 1
korona virus, antitela, imunitet foto-ilustracija: pixabay.com

Pitanje koje muči mnoge jeste da li osobe koje su preležale korona virus i imaju antitela, u slučaju kontakta sa zaraženim i uprkos stečenom imunitetu, mogu biti "kliconoše", odnosno da li mogu raznositi ništa čak iako po njihovo zdravlje neće biti posledica?

Odgovor da li se osobe sa antitelima moraju ponovo testirati i izolovati, potražili smo kod stručnjaka iz Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

- Prema Evropskom Centru ѕa kontrolu i prevenciju bolesti, osobe koje su imale pozitivan test na korona virus ne trebaju da se stavljaju u karantin ili da se ponovo testiraju do tri meseca nakon COVID-19 infekcije ukoliko ponovo ne razviju simptome bolesti - rekli su za "Telegraf".

Oni navode da se kod osobe koja je bolovala od kovida-19 tokom infekcije stvara specifičan imunski odgovor i da je mala mogućnost da će u prva tri meseca biti "kliconoše" sve i da dođu u kontakt sa nekim ko je zaražen.

- Koncentracija antitela i dužina njihovog trajanja u organizumu zavisi, pored ostalog, i od težine kliničke slike kod obolele osobe (što je teža klinička slika, to je, po pravilu, veća koncentracija antitela i duže zadržavanje u cirkulaciji). Antitela se, prema dosadašnjim saznanjima, zadržavaju u cirkulaciji 6 i više meseci, ali opadanje njihove koncentracije počinje već nakon trećeg meseca. Zahvaljujući sekretornim antitelima (IgA), u tom periodu je i manja mogućnost da će osoba nositi virus u sekretima organa za disanje (biti kontaminirana) i biti rizična za prenošenje infekcije na druge osetljive osobe.

Ipak, iz Batuta upozoravaju da su još uvek limitirana znanja o SARS-CoV-2 i imunitetu koji indukuje.

- Preporučuje se i osobama koje su se oporavile od COVID-19 da se pridržavaju propisanih mera zaštite - zaključuju.

Video: Lončar: Ono što nam je danas bio cilj da u narednih dan ili dva obezbedimo dodatna mesta

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • veki

    13. novembar 2020 | 14:59

    O hvalaa bogu! Ovo se sve vreme pitam jer sam imala koronu letos

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA