Fizička aktivnost može da spreči srčani i moždani udar, ali i druge opasne bolesti

Preventiva je najbolji lek

  • 1
Foto: Instagram/Printscreen/ana.ignjatovic

Svi smo svedoci neizvesne i turbulentne sadašnjice, a nepoznanica vezana za novi korona virus se umnogome odražava na promenu dosadašnjeg načina života, što svakako utiče i na naše celokupno zdravlje.

Za savet šta možemo učiniti za sebe i kako olakšati breme koja svakodnevica nosi, pitali smo Anu Ignjatović, instruktorku aerobika i pilatesa.

- Sada, možda više nego ranije, potrebno je povećati svest o važnosti zdravlja pojedinca, kako bi se smanjila potreba za zdravstvenim sistemom koji je izuzetno opterećen. Svakako ne znamo šta nosi dan a šta nosi noć, ali ono što je u našoj moći i što možemo učiniti za sebe jeste briga i ulaganje u naše zdravlje, jer ćemo se lakše nositi sa svim preprekama koje život pred nas stavi ukoliko smo zdravi - rekla je Ana.

I pre pandemije korona virusa, veliki problem po naše zdravlje je predstavljao savremeni način života, odnosno oslanjanje na tehnologiju kao što su pametni telefoni, kompjuteri, automobili…, koji su svakako uticali na smanjenje naše aktivnosti i kretanje. Posledica toga je povećan broj gojaznih osoba, oboljenja srca, visoki krvni pritisak, povišen holesterol, dijabetes…

Trenutna situacija sa virusom uticala je na povišen nivo stresa, koji je takođe povezan sa srčanim i malignim oboljenjima, kao i povećanje anksioznosti kod pojedinaca.

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by Ana Ignjatovic (@ana.ignjatovic)

- Ono što je do nas i treba da učinimo jeste preventiva, odnosno uvođenje zdravih životnih navika, pre svega fizičke aktivnosti u naš svakodnevni raspored. Opšte je poznato da fizička aktivnost i dobra kondicija smanjuju rizik od hroničnih bolesti. Svedoci smo velikog broja srčanih udara, odnosno infarkta, koji se nama čine kao iznenadni događaji, a u stvari pozadina toga je dugotrajni proces sužavanja arterija i sprečavanje cirkulacije krvi u samom srčanom mišiću. Ovaj proces se uvođenjem aktivnosti, uz pravilnu ishranu i korišćenje određenih lekova može usporiti i zaustaviti - naglašava sagovornica Telegrafa.

Ona, u skladu sa svojim stručnim kompetencijama, ističe ogroman doseg i značaj fizičke aktivnosti po naše zdravlje:

- Redovnim treninzima uticaćemo na smanjenje rizika od oboljevanja od pojedinih malignih oboljenja, na primer karcinoma debelog creva, jer upravo fizička aktivnost skraćuje vreme prolaska samog sadržaja kroz creva, skraćujući samim tim i vreme delovanja štetnih supstanci.

Ana se takođe osvrnula i na situaciju vezanu za pandemiju korona virusa koja je kod mnogih izazvala povišen nivo stresa i anksioznosti.

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by Ana Ignjatovic (@ana.ignjatovic)

- Upravo je redovna fizička aktivnost lek u smanjivanju stepena anksioznosti i stresa. Samim smanjivanjem ovih tegoba uz primenu treninga utičemo i na regulaciju nivoa krvnog pritiska, zdravlje srca, poboljšanje stanja imunog sistema, kao i ublažavanje ili predupređivanje mnogih drugih bolesti. Možemo o benefitima aktivnog stila života pričati neprestano, ali je moj uspeh kao instruktora aerobika i pilatesa ako i jednog čitaoca "Telegrafa" nagnam na razmišljanje i odluku da počne da ulaže u svoje zdravlje, ukoliko to već nije - preporučuje Ana.

Za sve one koji žele da treniraju od kuće, besplatno, mogu posetiti kanal "Ana Ignjatović" na Jutjubu i tamo će pronaći veliki broj različitih treninga umerenog inteziteta.

- Njih sam držala za vreme vanrednog stanja, dok fitnes centri nisu radili, a ostavila sam ih otključane kako bih pomogla svima onima koji žele da ostanu aktivni i dalje. Danas držim uživo treninge, isključivo preko interneta u mojoj zatvorenoj Fejsbuk grupi "Vežbam sa Anom online" i tako zajedno sa mojim vežbačima ostajem u formi i aktivna. Jedni drugima smo velika podrška, što utiče na lakše prevazilaženje prepreka koje život stavlja ispred nas.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA