≫ 

Ovaj lek može da spreči mnoge bolesti: Besplatan je, svi ga volimo i svima nam je dostupan

Muzika je naš prvi učitelj

  • 1
Foto: Pixabay.com

Danas je Evropski dan muzikoterapije. Za one koji se još nisu upoznali sa ovim terminom i metodom lečenja, muzikoterapija je skup tehnika u kojima muzika ili zvuk služe kao osnovno sredstvo uspostavljanja komunikacije.

Muzikoterapija se koristi kao prevencija, ali i dijagnostika u psihološkom tretmanu, a umnogome pomaže za stimulaciju psihofizičkog i duhovnog razvoja.

Vibracije koje još nerođeno dete sluša u majčinoj utrobi kao otkucaje njenog srca su, zaparvo, vibracije ritma.

Bebama se stoga kupuju razne igračke koje proizvode zvukove, a zvončići iznad kreveca često se postavljaju kako bi beba pre zaspala jer deluje sedirajuće.

Isti je efakat i sa igračkama koje emituju umirujuće zvuke kada ih navijemo.

Jedno je izvesno - bebe ne znaju šta je muzika, ali j neosporan umirujući efekat koji im ona pruža. Dokazano je takođe da se uz muziku lakše uči i pamti.

Foto: Pixabay.com

Muzika ima uticajna sve nivoe naše psihe; dokazano je da se pevanjem oslobađa veliki broj hormona koji podstiču dobro raspoloženje.

Kabineti za muzikoterapiju se formiraju u zdravstvenim centrima i ordinacijama, u savetovalištima, u školama i obdaništima..., a  Udruženje muzikoterapeuta Srbije (www.muzikoterapija.rs) je od 2003. ravnopravni član Evropske muzikoterapijske asocijacije.

Nastoji se da muzikoterapija postane nezavisni segment i profesija.

Kako se postaje muzikoterapeut?

Neophodno je imati završen fakultet, biti muzički potkovani, ali i psihološki podobni i spremni na edukaciju u trajanju od četiri godine koji podrazumeva kako teoretsku, tako i praktičnu nastavu. Kandidati su samofinansirajući.

Muzikoterapija se može primenivati u bilo kom uzrstu, od prenatalnog, do duboke starosti. Muzikoterapija na Klinici za psihijariju KCS počela je da se primenjuje 1994. godine, ali do sada se nije stvorila mogućnost formiranja specijalizovane muzikoterapijske jedinice u okviru ove ustanove.

Muzikoterapija se primenjuje u svim granama medicine, a kod nas se primenjuje u kategorijama psihijatrijskih, neuroloških, psihosomatskih  i defektoloških poremećaja, kao i svim vrstama urođenih i stečenih invaliditeta.

Neverovatan pozitivan uticaj muzike zabeležen je i kod životinja - klasična muzika smanjuje stres i agresiju.

Šta sve leči muzikoterapija?

Visok krvni pritisak

Istraživanja iz 2008. godine pokazuju da bolji krvni pritisak imaju osobe koje slušaju muziku, Tokom slušanja muzike krvni sudovi se šire. NIži krvni pritisak je bitno održavati kako se krvi sudovi ne bi blokirali što bi moglo dovesti do srčanog udara.

Muzika takođe poboljšava varijaciju intervala između otkucaja srca.

Moždani udar

Muzika ima blagotvorno dejstvo na pacijente koji su imali moždani udar. Takođe, kako istraživanja govore, pospešuje pamćenje i preventiva je kod Parkinsonove bolesti.

Postoperativni tok

Nakon operacije, da bi se ublažio bol kod pacijenta, poželjno je slušati muziku jer dokazano povoljno utiče na rehabilitaciju. Poznato je da hirurzi tokom zahvata slušaju muziku, ali je ovo delotvorno i kod pacijenta i dok je pod opštom anestezijom.

Nesanica

Misli koje su usmerene na opuštajuću muziku, dokazano, deluju kod insomnije i osoba lakše ulazi u san.

Da li i vi koristite muziku u terapeutske svrhe? Podelite sa nama kroz komentare!

Video: U životu je sve moguće: Predstavljamo vam violinistkinju bez ruku

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 💕

    15. novembar 2020 | 17:44

    Za mene muzika predstavlja sjajan vid izbacivanja manje lepe energije i vraća osmeh na lice.. uspela je, čak da probudi najdublje emocije.. žao mi je što nemam dar za pevanje 🙃 ne moram da pevam 🤣 osećaću je i slušaću 🎶🎺🎻🎹🎷

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA