≫ 

Svi detalji o Moderninoj vakcini protiv kovida 19: Lakša je za transport i za sada najefikasnija

Po čemu se najnovija vakcina razlikuje od prethodne dve koje su pokazale visok stepen delotvornosti

  • 1
Moderna, korona virus vakcina Foto: Tanjug/AP

Američka kompanija Moderna saopštila je juče da je njihova vakcina protiv kovida 19 pokazala efikasnost u 94,5 odsto slučajeva. Tako je Moderna, uz rusku vakcinu „Sputnjik V“ i onu koju proizvode Fajzer i BioNTek ušla u trku za najefikasniju vakcinu protiv pošasti koja je prošle godine zadesila čovečanstvo.

Šta su pokazali rezultati dosadašnjih ispitivanja?

U istraživanju je učestvovalo 30.000 ljudi u SAD; polovini je dato dve doze vakcine, u razmaku od četiri nedelje. Ostali su dobili placebo.

„Modernina“ analiza zasnovana je na prvih 95 slučajeva koji su razvili simptome kovida 19. Svega pet slučajeva sa kovidom 19 dobilo je vakcinu, a 90 je dobilo placebo.  

Tokom istraživanja bilo je i 11 slučajeva teškog stanja zbog kovida, ali oni koji su dobili vakcinu nisu bili ozbiljno ugroženi.

Kako izgleda upoređivanje?

„Moderna“ je objavila da je njena vakcina efikasna 94,5 odsto, Fajzer i BioNTek su saopštili da je njihova vakcina efikasna 90 odsto, a proizvođač ruske vakcine obnarodovao je da je rusko cepivo protiv kovida 19 efikasno 92 odsto.

Trebalo bi napomenuti da se istraživanja u vezi sa ruskom vakcinom temelje na manjem broju od 20 slučajeva kovida 19.

Interesantno je da smo vesti o efikasnosti tri vakcine dobili za samo sedam dana; najpre su se oglasili iz Fajzera i BioNTeka, dva dana kasnije Rusi su objavili najnovija istraživanja o njihovoj vakcini, a sedam dana posle saopštenja iz Fajzera i BioNTeka stiglo je istraživanje iz „Moderne“.

Koliko je komplikovana dostava vakcine?

Fajzerova i BioNTekova vakcina zahteva specifične uslove skladištenja – mora da bude čuvana na temperaturi od 75 stepeni Celzijusa u minusu, a kofere sa vakcinama dozvoljeno je otvoriti najviše dva puta unutar 24 sata.

„Modernina“ vakcina je u tom smislu povoljnija za transport – optimalna temperatura čuvanja je 20 stepeni Celzijusa u minusu.

Kako funkcioniše?

Poput Fajzerove vakcine, i „Modernina“ vakcina sadrži genetski kod koji se naziva mRNA. Kad se ubrizga u telo, on pokreće ćelije da stvore protein na korona virusu. Tada imunološki sistem prepoznaje ovaj deo virusa i da se bori protiv njega kada dođe do „sudara“.

„Modernina“ vakcina trebalo bi da nauči organizam da stvara oba antitela - i još jedan deo imunološkog sistema koji se nazivaju T-ćelije za borbu protiv korona virusa.

Koje zemlje će prve dobiti Moderninu vakcinu?

Sjedinjene Američke Države, gde se vakcina i ispituje i proizvodi. Do kraja godine trebalo bi da stigne 20 miliona doza; ukupno će dobiti 100 miliona doza, uz mogućnost kupovine još 400 miliona doza.

Japan je naručio 50 miliona doza, Kanada 20 miliona, Švajcarska 4,5 miliona, a zemlje Evropske unije mogu da računaju na 160 miliona doza.

Među ostalim zemljama kojima je dat prioritet su Izrael i Katar.

Video: Vučić: Vakcine moraju da budu registrovane, tada će naša Agencija za lekove dati dozvolu za kupovinu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA