Srpski doktor Haus preležao je kovid 19 i ima važnu poruku za sve građane, a posebno za mlade

Direktor Infektivne klinike dr Goran Stevanović bio je skoro tri nedelje u samoizolaciji

  • 10
Goran Stevanović, direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti Foto: Tanjug/Zoran Žestić

U prethodna 24 sata na Infektivnoj klinici KCS obavljeno je više od 350 pregleda ljudi koji su suspektni na kovid 19. Ovo je, ujedno, i najveći broj pacijenata koje su lekari sa Infektivne klinike pregledali u jednom danu od početka pandemije korona virusa do danas.

Direktor ove ustanove doc. dr Goran Stevanović proveo je skoro tri nedelje u samoizolaciji, jer je i sam bio pozitivan na korona virus. Infektolog koji važi za izvanrednog dijagnostičara, zbog čega su mu pacijenti dali nadimak "srpski doktor Haus", na sreću nije imao simptome kovida 19 koji iziskuju bolničko lečenje. Ali, upozorio je po povratku iz samoizolacije, čak trećina pacijenata koji su pozitivni mora da bude hospitalizovana.

- Čak 15 do 20 odsto njih zahteva vrlo ozbiljnu terapiju, a 5 do 7 procenata zahteva intenzivnu negu i verovatno za neku formu ventilacije – naglasio je dr Stevanović.

Veliki broj nepoznanica sa kojima su se susreli zdravstveni radnici iz celog sveta na početku pandemije danas je donekle razjašnjen. Tako, poznato je da korona virus ne ugrožava samo pripadnike najstarije populacije, već i mlade.

- Sve kategorije su ugrožene i sve kategorije mogu da obole. Činjenica je da hronični bolesnici najčešće imaju nepovoljnu formu ishoda, ali vrlo teške kliničke slike se viđaju i kod mlađih osoba koje su prethodno bile zdrave. Mi imamo problem sa mladima koji nekada ne žele da prihvate da mogu da budu bolesni, ali u ovoj situaciji možemo da shvatimo da ništa ne može da nas zaštiti do nas samih – poručio je dr Stevanović.

On je podsetio da u ovom trenutku nema nijednog pouzdanog leka protiv kovida 19 i da samo poštovanje mera prevencije u ovom trenutku može da nam pomogne.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dima

    17. novembar 2020 | 15:27

    Doktore, zdravi nam bili, ali Vaš apel neće stići do usijanih glava koje će doći Vama u "posetu" da traže lek.

  • Buba

    17. novembar 2020 | 16:19

    Postovani doktore, gde bi nam bio kraj da uvazavamo i postujemo ljude poput Vas...

  • Др

    17. novembar 2020 | 17:46

    Побогу, који су то мозгови који лупају минусе!???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA