Koliko ima smisla masovno testiranje na koronu?

Odgovor glasi: i da i ne.

  • 0
Bris, bolnica, korona, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Luksemburg i Slovačka su to već uradili, a sada planira i Austrija: masovno testiranje na kovid 19. Da li bi to bilo rešenje i za zemlje sa mnogo više stanovnika kao što je to Nemačka? Odgovor glasi: i da i ne.

Jedan potpuno normalan Božić u krugu najdražih – zar to ne bi bilo lepo?! Kako bi se približio tom cilju, austrijski kancelar Sebastijan Kurc želi, ako je moguće, da sve stanovnike testira na korona-virus.

Luksemburg i Slovačka već su testirali svoje stanovništvo, i te zemlje su primer Austriji. Što više testova, to veće šanse da se otkriju inficirani koji nemaju simptome i što pre pošalju u karantin. Zar to nije dobra ideja i za veće zemlje poput Francuske, Italije, Španije ili Nemačke?

Pitanje smisla

- Masovna testiranja u osnovi imaju smisla. Znamo da oko trećina zaraženih ne oboleva, ali da širi virus - kaže Matijas Ort, šef laboratorije u bolnici Marijenhospital u Štutgartu i predsedavajući strukovnog Udruženja nemačkih laboratorijskih lekara (BDL), a prenosi Dojče vele.

Svaki pacijent koji je bio primljen i lečen u njegovoj bolnici je, naravno, prvo testiran. „Upravo smo dobili rezultate jednog mladića koji bi trebalo da bude operisan. On ima najveću količinu virusa u organizmu koju smo ikada izmerili, a nema nikakve simptome“, kaže Ort. Takve osobe bi se pronašle masovnim testiranjem.

Pored pitanja smisla, postavlja se i pitanje izvodljivosti. Jer, ni Luksemburg sa svojih 630.000 stanovnika (dakle veličine Crne Gore), a ni Slovačka sa 5,5 miliona stanovnika, ne mogu da budu primer za Nemačku ili neke druge zemlje sa velikim brojem stanovnika.

"Više ne može!"

- Jednu malu zemlju poput Lukesmburga je moguće snabdeti brisevima i reagensima - kaže Ort. Da bi masovno testiranje dalo pouzdanu sliku infekcije, ono bi moralo da se uradi istovremeno širom zemlje. Ali, to bi zahtevalo sve raspoložive kapacitete.

- Uzimanje brisa po osobi traje u proseku pet minuta. Tako da možete slobodno da izračunate koliko bi to trajalo za 80 miliona stanovnika - kaže Ort.

A mi smo izračunali. Sa sada raspoloživim kapacitetima, to bi trajalo 53 nedelje, dakle više od godinu dana.

U ovom trenutku, nemačke laboratorije obrade milion i po testova nedeljno. „600.000 Luksemburžana bismo bez ikakvih problema u Nemačkoj mogli da testiramo u roku od nedelju dana“, kaže Ort.

Da bi se kompletno nemačko stanovništvo testiralo u roku od nedelju dana, laboratorijski kapaciteti bi morali da se upedesetostruče.

- Mi već sada radimo u dve smene, a ponekad i u tri smene u sedam dana - kaže Ort - Mogli bismo da naše kapacitete povećamo za deset do 20 odsto, ali više ne.

Dodatni problem koji otežava masovno testiranje je hronični nedostatak materijala za testiranje.

- Proizvodnja neophodnih reagenasa već sada radi takoreći od jutra do sutra - kaže Ort.

Uprkos tome, i dalje nedostaje materijala u nemačkim laboratorijama.

Svi ti ograničavajući faktori masovno testiranje čine gotovo nemogućim. Osim toga, ograničeni resursi zahtevaju i posebno promišljenu strategiju ispitivanja. Sa stanovišta laboratorijskih lekara, način koji se trenutno primenjuje u Nemačkoj da se prvenstveno testiraju osobe sa simptomima kovida 19, ne daje baš ploda.

- Ako imam porodicu u kojoj je otac zaražen virusom, a majka takođe ima simptome, onda nema potrebe da testiram i majku - kaže Ort. Jer, pozitivan test je skoro pa siguran i to bi bilo samo rasipanje resursa.

Odlučujući faktor za tok infekcije jeste pronaći asimptomatične bolesnike s velikom količinom virusa u organizmu.

- Umesto da se testiraju sa simptomima, fokus bi morao da se prebaci na one koji nemaju vidljive znake bolesti - smatra Ort.

Takođe bi imalo smisla da se kapaciteti za testiranje koriste kako bi se testirale prve kontakt-osobe zaraženih kovidom 19, a koje ne pokazuju simptome bolesti.

Ako bi test bio pozitivan, onda bi moralo da se nastavi s testiranjem narednik kontakt-osoba. U zavisnosti od toga koliko razvučete te prstenove, na kraju bi moglo da dođe do masovnog testiranja. Ali i tada bi to bilo regionalno, a ne i u čitavoj Nemačkoj.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA