Da li je ovo zapravo prava istina o tome kako prolaze pušači koji se zaraze korona virusom?

Studije širom sveta su bile kontradiktorne, ali ova konačno pruža najozbiljnije podatke

  • 1
korona virus pušenje foto: pixabay.com

Pušenje cigareta povećava rizik od teške infekcije korona virusom jer "prigušuje" imuni odgovor tela, rezultati su novog istraživanja.

Laboratorijske studije Univerzieta u Kaliforniji na modelima disajnih puteva napravljenim od ljudskih matičnih ćelija otkrivaju da pušenje zapravo zaustavlja rad ključnih molekula imunološkog sistema, nazvanih interferoni.

Interferoni su glasnici koji poručuju zaraženim ćelijama da stvaraju proteine koji napadaju ciljajući patogen virusa i neophodni su za borbu u početku infekcije. Takođe, interferoni traže podršku šireg imunološkog sistema i upozoravaju neinficirane ćelije da se pripreme za virus.

Studija je otkrila da pušenje sprečava ovaj put funkcionisanja, a to uzrokuje do trostrukog povećanja ćelija koje su zaražene virusom.

Otkriće objavljeno u medicinskom časopisu "Cell Stem Cell" se protivi sve većem broju dokaza koji pokazuju da je zapravo manje verovatno da će se pušači zaraziti ili teško razboleti.

- Ako zamislite da su dijani putevi poput visokih zidova koji štite zamak, pušenje cigareta je poput stvaranja rupa u tim zidovima. Pušenje smanjuje prirodnu odbranu i to omogućava virusu da se širi i više nego što bi inače - kaže autorka studije dr Bridžit Gomberts.

Na početku pandemije kada se malo znalo o SARS-CoV-2 koji uzrokuje kovid-19, istraživači su instiktivno upozorili pušače da će biti u većem riziku zbog činjenice da korona virus cilja respiratorni sistem.

Međutim, ubrzo su se pojavile studije koje su pokazale da su pušači zapravo u manjem riziku o čemu više možete pročitati OVDE.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA